Pürotehnik: ilutulestik võib hävitada katuse

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik.
Ilutulestik. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Litsentsitud pürotehniku Jüri Luige sõnul võib ilutulestik katusekatte struktuuri paigast lüüa ning niiskuse ja külma koosmõjul katust ennast murendama hakata.

Luik leiab, et hoonete omanikud pole ehitusspetsialistid ja juba seadusandlusesse tuleks sisse tuua punkt, mis sätestaks, et ilutulestikku saab korraldada vaid katustel, mille põrutuskindlus on välja arvutatud, kirjutab Õhtuleht. «Ilmselt pole üheski tehnilises dokumendis arvutust, kas kandekonstruktsioon peab vastu ilutulestiku löögijõule,» lausus Luik.

Aastate jooksul on pomme lastud taevasse nii kaupluste kui ka lõbustusasutuste katustelt, jätkab Luik ja toob näiteks Võru Maksimarketi, Tartu Annelinna Selveri, Tartu uue kaubamaja, Antsla tarbijate ühistu hoone ja Tartu ööklubi Atlantis. «Näiteks Tamula järvel lõhkusin pommi tagasilöögi tõttu nelja meetri pikkuse pontoonsilla,» rääkis pürotehnik.

Riia Maxima katastroofi ekspertiisiga laiemalt tuntuks saanud insener Toomas Kaljas leiab, et korralikult projekteeritud ja ehitatud katus peab ilutulestikupommide tagasilöökide vastu, põrutusel on vaid sekundaarne mõju. «Ei saa välistada, et katus ilutulestiku koosmõjul kokku ei kuku, aga siis peab viga olema katusekonstruktsioonis endas,» sõnas Kaljas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles