Näpunäiteid turvaliseks mobiilikasutuseks aastavahetuse ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilifirma kinnitusel on uusaasta saabumisel ülekoormus paratamatu.
Mobiilifirma kinnitusel on uusaasta saabumisel ülekoormus paratamatu. Foto: SCANPIX

Aastalõpp on jaanipäeva kõrval aeg, kus telefonidega kõige rohkem õnnetusi juhtub. Lisaks on aastavahetusel paratamatu mobiilivõrkude ülekoormus. EMT pressiesindaja Kaja Sepp jagab näpunäiteid, kuidas oma mobiiltelefoni peomöllus hoida.

Uusaastaöö ei ole tänavu ilmselt lumine, vaid pigem vihmane. Kui telefon pole niiskuskindel, ära helista sõpradele uue aasta tervituseks õues laussajus: võid oma telefoni pöördumatult kahjustada.

Õpi telefoni asukohta leidma!

Ole igaks juhuks valmis ka selleks, et kõigist ettevaatusabinõudest hoolimata Su telefon siiski kaob ja õpi tegutsema, kuidas kadunud (või maha unustatud) telefoni leida.

Vaata e-teenindusest, kuidas telefoni positsioneerida ja jaga Sinu telefoni positsioneerimise õigused mõnele inimesele, kellega aastavahetusel koos oled. NB! Telefoni saab positsioneerida ja ainult see, kelle nimel on leping – seega, kui telefon pole Sinu enda nimel, palu lepingu omanikul positsioneerimise õigused anda. Õigused ei pea olema püsivad – pärast võib need taas ära muuta.

Nutitelefonis aktiveeri telefoni asukoha määramise rakendus (leiad üldjuhul seadete alt) ja õpi seda kasutama. See võimaldab kaduma läinud telefoni asukohta arvutis (või teises nutitelefonis) kiiresti ja täpselt tuvastada.

Juhendid, soovitused ja vajalikud veebilehed leiad otsinguga Find my phone, näiteks Androidi ja Windows Phone´i , iPhone´i puhul.

Ajasta oma tervitused!

Mobiilsidevõrk on ehitatud tavaolukordi arvestades (isegi varuga) ja tipphetkede jaoks võrgu läbilaskevõimet suurendatakse. Ent uusaasta saabumisel, kui kõik korraga telefonid haaravad, on ülekoormus sama paratamatu kui laulupeo järel ümberkaudsetel tänavatel, kui kõik inimesed korraga liikuma hakkavad.

Kas aga üldse on oluline, et saaksid eemalviibivatele lähedastele teha kõne või saata tervitussõnumi kohe uue aasta saabumise hetkel? Nendega, kellest tõeliselt hoolid, võite hoopis varakult kokku leppida, et helistate näiteks kindlal kellaajal järgmise päeva jooksul – lisaks on siis aega ja võimalust ka pikemaks jutuks, mitte ainult põgusaks head-uut-aastat-soovimiseks. Uue aasta saabumise hetkel pühendu aga neile inimestele, kellega koos oled.

Hädaabikõned

Mobiiltelefonid võimaldavad helistada üldisel hädaabinumbril 112 ka nutitelefoni lukustatud ekraani korral või tavatelefoni lukustatud klaviatuurilt. Nutitelefonidel on hädaabikõnede tegemise võimalus reeglina samas kohas, kus hakkad ekraanilukustuse maha võtmise koodi sisestama.

Nii saab vajaduse korral sooritada tasuta hädaabikõne ka võõra telefoniga, mille koodi ei tea ning ka oma telefonil pole vaja aega raisata aega ekraani- või klaviatuuriluku mahavõtmisele.

Kui on vaja helistada hädaabinumbrile 112 võrgu ülekoormatud piirkonnas, eemalda telefonist SIM-kaart. Nii saad sooritada kõne ükskõik millises piirkonnas toimivas võrgus, milles telefon leiab esimese vaba kanali.

Vaata eelnevalt üle, kuidas Sinu mobiilil SIMi eemaldamine käib, et kriisiolukorras mitte hätta jääda – igapäevaselt seda toimingut ju vaja ei lähe ja mõnel telefonil võib see olla üsna keeruline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles