Katse: toimetus tunnistas vahuveinide seas parimaks šampanja

Pildil pokaalid vahuveiniga.

FOTO: Margus Ansu / Postimees

Postimehe toimetus testis enne aastavahetust nelja mullijooki ning napi eduga tunnistati parimaks šampanja G.H.Mumm.

Kokku proovisid toimetuses 11 inimest nelja vahuveini: šampanjat Mumm Cordon Rouge Brut, cavat Campo Viejo Cava Brut Reserva, vahuveini Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir Brut Cuvee ning proseccot San Simone Perlae Millesimato Prosecco DOC.

Kuigi poes 45,90 eurot maksvat Prantsusmaa šampanjat mekkides olid toimetuse töötajate esimesed kommentaarid üsna leiged, kogus jook kokkuvõttes siiski enim punkte. G.H.Mummi iseloomustati järgnevalt: «väga kuiv; mõrkjas; greibilikult hapu; viib pilvede alla; pisut liiga kuiv, kuigi olen kuiva sõber; mahe, parajalt on mulli ja vahtu». G.H.Mummi maaletooja soovitab šampanjat tarbida aperitiivina või suupistelaua juurde (kerged mereannid ja austrid). Jooki tuleb serveerida jahutatult 8-10 kraadi juures.

Vaid paari punktiga jäi maha cava Campo Viejo Cava Brut Reserva, mis kogus võitjast üllatuslikult märksa enam positiivseid kommentaare: «väga värske; hea järelmaitse; kõige puhtama maitsega; mahlane, mõõdukalt hapu; meeldiva lõhnaga». Jaeketis maksab katsetatud Hispaania päritolu cava 7,99 eurot.

Kahest esimesest jäid märkimisväärselt maha prosecco ja Jacob´s Creeki vahuvein. Viimast, üle 10-eurost Austraalia vahuveini peeti heaks kaaslaseks peole minnes. «Sobib peol hästi viinale peale joomiseks,» naljatas üks töötaja. «Lahja,» leidis ka teine 13-protsendise joogi kohta. «Peaaegu lõhnatu, halb järelemaitse ja hapu,» kirjutas kolmas. Maaletooja soovitab jooki tarbida mereandide juures.

Viimase kohaga pidi leppima 7,99 eurot maksev 11,5-protsendine Itaalia päritolu prosecco San Simone, mille kohta arvati, et see on pisut maitsetu. «Mõrkjas, sobib metsa kaasa võtmiseks,» kirjutas üks degusteerija. «Vahutab ja õrnalt hapukas,» arvas teine. Nii mõnigi nentis, et jook ei avaldanud talle eriti muljet ja oli liiga kuiv.

Toimetus ootab lugejate küsimusi
Saada
Tagasi üles