Lugeja küsib: kuidas telefonis olevaid sõnumeid kohtutõendina dokumenteerida?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMS-i kasutamine kohtus tõendina on oodatust keerulisem.
SMS-i kasutamine kohtus tõendina on oodatust keerulisem. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

«Kuidas saaks hetkel telefonis olevaid sõnumeid dokumenteerida, kui on tõenäone, et tekib vajadus aastate pärast neid kohtus tõenditena kasutada? Seni ei ole osanud küsimusele vastata ei notar, telefonioperaator ega kohus,» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli.

Tegemist on pigem tehnilise kui õigusalase küsimusega. Et tõendist ka kasu oleks, tuleb silmas pidada asjaolu, et tagantjärele oleks tõendatav ka sõnumi saatmise fakt ja aeg konkreetselt isikult või numbrilt. Seega ei pruugi piisata ainuüksi sõnumi fotografeerimisest, vaid tuleb mõelda ka selle peale, et oleks usaldusväärselt tõendatud, et konkreetne sõnum on ka konkreetse isiku telefonilt edastatud. Seda eelkõige seetõttu, et pole välistatud, et telefonidispleile saab ka telefoni kasutaja enda või spetsialisti poolt luua mistahes kirjeid, sh sõnumivahetust kajastavaid ja sõnumikeskkonnale identselt sarnanevaid kirjeid. Sellise võimaliku vastuväite vastustamiseks tuleb arvestada vajadusega tõendada sõnumi tegelikku liikumist.

Siiski parema tehnilise lahenduse puudumisel on kõige lihtsam esialgu sõnum telefonis teise seadmega fotografeerida (salvestada) ja hankida juurde andmed sõnumi vastuvõtmise kohta saatja numbrilt. Tehnilistes üksikasjades peaks olema siiski sideoperaator ise suuteline selgitusi andma. Samuti on võimalik sõnumit telefonis säilitada kuni selle esitamise vajaduse selgumiseni ning seejärel vajadusel kasvõi ekspertiisi teel tõendama, kas sõnum «on ehtne».

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles