R-kiosk müüb lastele mokatubakat meenutavaid energiapadjakesi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kickupi energiapadjad.
Kickupi energiapadjad. Foto: Tarbija24

R-kioskitesse on müügile jõudnud Kickupi toodetud mokatubakat meenutavad energiapadjakesed, mida ettevõtte sõnul müüakse alaealistele täiesti legaalselt.

Tarbija24 toimetusse pöördus Kaspar, kes avastas internetist, et R-kioskites ja mitmes suuremas kaubanduskeskuses hakatakse müüma toodet Kickup, mis on märkimisväärselt sarnane naabrite rootslaste juures müüdavale mokatubakale ehk snusile ning millega kauplemine on Eestis illegaalne.

«Mitte kuskil ei ole avaldatud selle turvalisuse ja legaalsuse kohta midagi. Olen üritanud uurida, kuid asjatult,» nentis Kaspar. Kickupi tooteid müüakse veel Grossi Toidukaupade poodides Tallinnas, Keilas, Jõhvis, Rakveres, Kundas ja Tapal.

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) toiduosakonna peaspetsialist Airika Salumets selgitas, et antud toodete puhul on tegemist toidulisanditega. Selleks, et Eestis toidulisandeid turustada, peab neist vastavalt toiduseadusele teavitama VTAd. Kickupi turustaja on ameti sõnul toodete turuleviimisest neid teavitanud.

«Vastavalt märgistusele sisaldavad tooted erinevaid vitamiine, mineraalaineid, kofeiini, ženšenni, erinevaid lisaaineid ning ei sisalda tubakat ega nikotiini. Lisaks on märgistusel välja toodud, et toode on soovitatav alates 16. eluaastast,» lausus Salumets.

Sotsiaalministeeriumi avalike suhete osakonna juht Kristel Abel nentis, et tegemist on tõepoolest nikotiini ja tubakavaba mokatubaka asendustootega, mille pakend ja toode ise jäljendab otseselt mokatubakat. «Tubakatoote kujuga sarnasele tootele kohaldatakse tubakaseaduse paragrahv 28 lõige 4, mille kohaselt  ei tohi alaealisele müügiks pakkuda ega müüa tooteid, mille kuju sarnaneb tubakatoote omaga,» ütles ta.

R-kioski turundus- ja ostujuht Evelyn Hinto sõnas, et R-kiosk Eesti AS on teadlik tubakaseaduse regulatsioonist, mille kohaselt ei tohi alaealisele müügiks pakkuda ega müüa tooteid, mille kuju sarnaneb tubakatoote omaga.

Eestis pole mokatubakat

«Kuigi tubakaseaduse eelnõu seletuskiri ei täpsusta kõnealuse sätte ühest eesmärki, oleme aru saanud, et keelu mõte seisneb selles, et alaealised ei ajaks omavahel segi turul pakutavaid tubakatooteid neid meenutavate toodetega. Meile teadaolevalt on nn mokatubaka müük Eestis ja enamikes Euroopa riikides keelatud, mistõttu Eesti turul viidatud toode puudub,» põhjendas Hinto, miks R-kiosk toodet ka alaealistele müüb.

Seega ei sarnane Hinto sõnul Kickupi kuju ühegi Eestis ega enamikes teistes Euroopa riikides müüdavate tubakatoodete omaga, mistõttu ei ole R-kioski arusaamist mööda selle müük alaealistele vastuolus tubakaseadusega.

Kickupi juhatus selgitas, et energiapadjakeste näol on tegemist sisuliselt energiajoogiga tahkel kujul ja seetõttu ei koorma see magu ja teisi siseorganeid. Firma kinnitas, et tooteid ja nende turuletoomist on seejuures kontrollinud nii ravimiamet kui VTA. Ravimiametile on esitatud tooted Kickup Original, Kickup Real White Original, Kickup Real White Soft Mint, Kickup Soft Mint ja Kickup.

Ravimiamet leidis, et nimetatud tooted ei kuulu määratlemisele ravimitena. Toodetel puuduvad ravimile omased toimed (farmakoloogiline, immunoloogiline või metaboolne).

VTA on tooteid klassifitseerinud kui toidulisandeid. Toiduseaduse paragrahvi 141 järgi on toidulisand toit, mille kasutamise eesmärk on tavatoitu täiendada ning mis on inimesele toitainelise või muude toitaineliste või füsioloogilise toimega ainete kontsentreeritud allikas. Nimetatud ained võivad esineda üksikult või kombineeritult ning viiakse turule müügipakendisse pakendatuna kindlate annustena.

Erinevalt analoogsetest toodetest ei sisaldada Kickup juhatuse kinnitusel tauriini. «Kickup tooted on märgistatud vastavalt kehtivatele seadustele, sh toiduseadus. Samuti vajab märkimist, et Kickup tooteid ei sarnane meie andmetel ühelegi tubakatootele, mida Eesti Vabariigis turustatakse või tohib turustada,» teatas firma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles