Plekkpurgi eest saab peagi tagasi krooni

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plekkpurkide tagatisraha tõuseb juunis kroonini.
Plekkpurkide tagatisraha tõuseb juunis kroonini. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Alates 2. juunist tõuseb ühekordse metallpakendi ehk plekkpurgi tagatisraha ühele kroonile, seni on see olnud 50 senti.

Jookide ostjatele tähendab see, et poes tuleb taara eest maksta maksta 50 senti rohkem. Plekkpurkide tagastajad saavad aga samavõrra enam raha tagasi.

Tagatisraha tõstmise ettepaneku tegi keskkonnaministeeriumile Eesti Pandipakend ja ettepaneku eesmärgiks oli suurendada inimeste motivatsioon tagastada ka plekkpurke.

Pandipakendi andmetel on ühekordse kasutusega metallpurgi tagastus küll aasta aastalt kasvanud, kuid võrreldes plast- ja klaaspakendiga on see jäänud tagasihoidlikuks -  2009. aastal tagastasid inimesed 89 protsenti plastpakenditest, 85 protsenti klaaspakenditest ning vaid 55 protsenti metallpakenditest.

«Metallpurgi lagunemise aeg looduses on kuni viis sajandit, meie eesmärk on kokku koguda ja taaskasutusse suunata võimalikult palju taaskasutatavat materjali. Tagatisraha peab motiveerima tarbijat pakendeid tagastama ja mitte metsa alla vedelema jätma,» rääkis pandipakendi tegevjuht Rauno Peeter Raal.

Kui tagatisraha juunis tõuseb, siis hakkab uus hind kehtima nii uutele kui ka juba käibel olevatele plekkpurkidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles