Vanast Mustamäe paneelmajast saab näidiselamu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustamäel asuvast vanast paneelmajast ehitatakse näidiselamu. Pildil ei ole kõnealune maja.
Mustamäel asuvast vanast paneelmajast ehitatakse näidiselamu. Pildil ei ole kõnealune maja. Foto: SCANPIX

1966. aastal ehitatud Mustamäel asuvast viiekorruselisest paneelmajast saab panga ja spetsialistide abiga näidiselamu.

Aadressil Sõpruse puiestee 244 asuv maja osutus Swedbanki projekti «Tervislik ja säästev kodu» võitjaks. See tähendab, et augustist lähevad käima ehitustööd ja novembriks peaks maja fassaad olema soojustatud, katus ja aknad vahetatud ning kütte- ja ventilatsioonisüsteem uuendatud. Remondi eesmärgiks on muuta maja energiasäästlikumaks ja parandada sisekliimat.

Swedbanki korteriühistute valdkonnajuhi Janis Pugri sõnul on väljavalitud elamu üsna tüüpiline paneelmaja ja seetõttu saab teiste sarnaste majade renoveerimisel tehtud töödest otsest eeskuju võtta. Seda kas või tehniliste projektide osas.

Majahaldur Erkki Kasenurm rääkis, et kuna maja on pea 45 aastat vana ja seal ei ole seni tehtud suuremat remonti, oli taoliste tööde ettevõtmine ainult aja küsimus. «Konkursil osalemise tugevateks argumentideks elanike poolt peeti eelkõige võimalust kõik vajalikud tööd lühikese aja jooksul ära teha ning ainulaadne võimalus saada ülisoodsat laenu,» ütles Kasenurm.

Laenu tuleb ühistul võtta, sest kuigi projekti erinevad toetajad annavad maja renoveerimiseks küll 100 000 ja 300 000 krooni suuruseid toetussummasid ning kliima- ja energiaagentuur katab kulusid isegi kuni ühe miljoni krooni ulatuses, ei jätku sellest kogu projekti elluviimiseks.

Projekti esialgne eelarve on nimelt kuus miljonit ja tõenäoliselt ulatub ühistu laenusumma mitme miljoni kroonini. Swedbank tuleb selles osas majaelanikele appi ja annab 20-aastase perioodiga renoveerimislaenu üheprotsendise fikseeritud intressi ning lepingutasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles