Riik plaanib kõigile leibkondadele jagada eurokalkulaatorid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Toomas Huik

Riik kavatseb jagada kõigile Eesti leibkondadele kalkulaatorid, millega saab arvutada rahasummasid eurodest kroonideks.

Rahandusministeeriumi eurokommunikatsiooni projektijuht Ingvar Bärenklau rääkis BNSile, et juba praegu on olemas lihtsad arvutuslükati põhimõttel töötavad paberist kalkulaatorid ja ka mitmed erinevad veebilahendused.

«Veel peame Euroopa Komisjoniga läbirääkimisi elektrooniliste käsikalkulaatorite hanke kaasfinantseerimiseks,» ütles ta. «Kui kõik õnnestub ja vastav hange viiakse edukalt läbi, siis on võimalik, et need kalkulaatorid lisatakse oktoobris kõigile Eesti leibkondadele posti teel saadetava euroinfo brošüüri juurde.»

Bärenklau lisas, et selleks peab õnnestuma muidugi ka otsepostituse riigihange.

Lisaks saadab Eesti Pank tema sõnul novembris otsepostiga kõigile leibkondadele euro rahatähti tutvustava voldiku, mille juurde on samuti planeeritud hologramm-kaardi põhimõttel töötav kalkulaator.

Varasema info kohaselt tegeleb rahandusministeerium taustauuringuga korrektse hinna arvutamiseks sobivaima tehnilise lahenduse leidmiseks. Bärenklau on varem öelnud, et üheks tehniliseks lahenduseks on mobiilitelefoni allalaetav programm.

Selle aasta 1. juulist on Eestis kõik kauplejad kohustatud esitama hindu nii kroonides kui ka eurodes.

Eesti plaanib eurotsooniga liituda 1. jaanuarist 2011. Lõplik kinnitus liitumise kohta tuleb juulis. Tuleva aasta alguses kehtib kahenädalane paralleelkäibe periood, mil euro ja kroon on sularahas võrdväärsed maksevahendid.

Pangakontorid vahetavad kroone eurodeks kuu aega enne ja kuus kuud pärast 1. jaanuari 2011 Eesti Panga ametliku kursiga ja ilma teenustasuta.

Osas pangakontorites saab kroone tasuta eurodeks vahetada terve aasta jooksul. Eesti Pank vahetab kroone eurodeks piiramatus koguses tähtajatult ja ilma teenustasuta.

Kõik kroonikontod muutuvad automaatselt eurokontodeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles