Lugeja küsib: kas tööandja võib nõuda, et kannaksin minu jälgimiseks peas valvekaamerat?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ladu.
Ladu. Foto: Peeter Langovits / Postimees

«Töötan ühes Eesti logistikakeskuses komplekteerijana ja töösisekorra eeskirjades on eraldi välja toodud punkt, et minu tegevust on õigus tööandjal jälgida järelevalve kaameratest. Töösisekorra eeskirjadega tutvumise olen ka allkirjastanud. Kuid nüüd on tööandjal tahe mulle kaamera ka külge kinnitada ehk siis kasutada minu tööprotsessi jälgimiseks mobiilset kaamerat (kaamera kinnitub kinnituspaelaga pähe). Soovin teada - on selline tegevus tööandja poolt seaduslik?» küsib lugeja.

Vastab Tiit Kruusalu  METI personaliabist.

Olen töösuhete ja personalitööga tegelenud juba 18 aastat, aga seda, et tööandja soovib laotööst teha reality- show, pole enne ette tulnud. Tegemist on totaalse ja põhjendamatu jälgimisega, mis rikub Teie põhiõigusi, eelkõige õigust privaatsusele.
Töölepinguseaduse § 28 lõike 2 punkt 11 paneb tööandjale kohustuse austada töötaja privaatsust ja kontrollida töökohustuste täitmist viisil, mis ei riku töötaja põhiõigusi. Raske on leida selgitust, kuidas tagab Teie külge kinnitatud valvekaamera Teie privaatsuse näiteks tualettruumis, ettenähtud puhkepauside ajal jne.

Kaamera kohustuslik töötaja külge paigaldamine võib olla põhjendatud näiteks demineerija töös, kus ohutsoonist väljaspool viibivatel isikutel on eelkõige demineerija enda ohutuse tagamiseks vaja omada ülevaadet ohutsoonis toimuvast. Laotööd ma samasse kategooriasse ei paneks.

Ilmselt oleks tööandja soovi suhtes midagi täiendavalt öelda ka Andmekaitse Inspektsioonil.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles