Autolavka hakkab saare maarahvale toorpiima müüma

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplusauto on tihti külaelanikele ainus ostuvõimalus. Foto on illustratiivne.
Kauplusauto on tihti külaelanikele ainus ostuvõimalus. Foto on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Saaremaal ainsana toorpiima pudelites turustava mahetaluniku Jaan Kiideri toodang tuleb müüki ka kauplusautodes.

«Mul on juba praegu piimamüük päris suur, aga inimesed hakkasid küsima, kas ma seda pudelipiima ei saaks tuua,» ütles lavkajuht Andrus Sunduk ajalehele Saarte Hääl. «Külades ei ole ju enam lehmi, varsti võib lehmi näha ainult näitustel, aga maainimene on harjunud rammusama piimaga,» selgitas ta.

Sunduki sõnul kurdavad tema ostjad, et nemad ei tunne poepiima tarbides mingit vahet, kas selle rasvasisaldus on 2,5 või 3,5 protsenti. Jaan Kiideri lehmade piim on aga juba rammusam, seal on rasva 4,7 protsenti. Laudapiim ikka laudapiim.

Andrus Sunduk, kelle lavkaring läbib Valjala, Pihtla ja Kaarma valda ning jõuab otsapidi ka Leisi kanti, võtab ringi peale kaasa kasti toorpiima ehk 15 pudelit. Piima nõudlus on külades päris suur. «Praegu müün ühe päevaga 3,5-protsendilist piima mingi 15 pakki ja 2,5-protsendist läheb veel poole rohkem,» rääkis lavkamees.

Andrus Sunduki sõnul on maarahval pudulojustest järele jäänud vaid kanad, igasugune muu loomapidamine on lõpetatud. Ning vaatamata tibude ostmise suurele buumile, millest ajaleheski kirjutatud, on ka kanamune lavka pealt rohkem ostma hakatud.

VTA andmetel on Eestis üle 30 piimatootmisettevõtte, kellele on välja antud veterinaartõend toorpiima turustamiseks väljaspool farmi (turud, müügiautomaadid, kauplused). Sel aastal läbiviidud toorpiima ohutuse alases uuringus tõdetakse, et töötlemata toorpiima tarbimine on tänu selle propageerimisele avalikus teaberuumis ja turustamisvõimaluste laienemisele leidmas elanikkonna seas üha suuremat populaarsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles