Elektrilepingust taganedes võid jääda mõneks ajaks üldteenusele

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voolumõõtjad.
Voolumõõtjad. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijakaitseamet tuletab meelde, et elektrimüüjat vahetades peab silmas pidama, et kui sõlmitakse elektrileping koduuksemüügi teel või sidevahendi abil, siis võib hiljem lepingust taganedes jääda mõneks ajaks üldteenusele.

Üldreeglina võib koduukselepingust (väljaspool kaupleja äriruume sõlmitud lepingust) või sidevahendi (nt internet, telefon) vahendusel sõlmitud lepingust taganeda 14 päeva jooksul alates lepingu sõlmimisest, kuid elektrilepingute puhul tuleb arvestada ajaliste piirangutega.

Kui tarbija tahab uuest kuust elektrimüüjat vahetada, peab ta uue elektrimüüjaga lepingu sõlmima 21 päeva enne uue kuu algust. Uus elektrimüüja võib pakkuda inimesele võimalust volituse alusel leping vana müüjaga tema eest lõpetada.

Kui tarbija sõlmib uue elektrimüüjaga lepingu koduuksemüügi teel või sidevahendi abil ja volitab uut müüjat ühtlasi senise müüjaga lepingut lõpetama, kuid kasutab hiljem 14-päevast taganemisõigust, siis peab ta arvestama sellega, et uus elektrimüüja võib olla juba senist müüjat lepingu lõpetamisest teavitanud. Sellisel juhul võib tarbija jääda vähemalt üheks kuuks üldteenuse kliendiks, kui ta ei saa enam ajaliste piirangute tõttu sõlmida lepingut, mis hakkaks kehtima järgnevast kuust.

Näiteks kui tarbija soovib liituda uue elektrimüüjaga tänavu alates 1. veebruarist, tuleb tal leping sõlmida 10. jaanuariks. Kui ta sõlmib 10. jaanuariks lepingu, kuid soovib siis sellest 11. jaanuaril taganeda, võib ta jääda ajutiselt üldteenuse kliendiks.

Tarbijakaitseamet on seisukohal, et nii koduuksemüügi teel kui ka sidevahendi abil lepingu sõlmimisel peaks elektrimüüja teavitama tarbijat selgelt ja arusaadavalt nii suuliselt kui ka kirjalikult taganemisõiguse kasutamisel tekkida võivast olukorrast, võimalikest tagajärgedest ja edasistest sammudest.

Juhul kui tarbija kasutab siiski pärast lepingu sõlmimist mõne aja möödudes taganemisõigust, võiks elektrimüüja tarbijat täiendavalt teavitada, et vältida olukorda, kus tarbija jääb kalleimale üldteenusele ja saab sellest teada alles siis, kui talle tuleb elektriarve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles