Ministeerium: hinnatõus jääb väikseks ka aasta alguses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.
Elekter. Foto: Elmo Riig / Sakala

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütiku Kristjan Pungase hinnangul jätkub inflatsiooni alanemine ka selle aasta alguses, kuna elektrituru avanemise mõju taandub.

Inflatsioon on alates suvest püsinud langustrendil. Seda on Pungase sõnul soodustanud toorainehindade langus välisturgudel, soodsatest ilmastikuoludest tingitud toidu hinnatõusu pidurdumine, tasuta teenuste pakkumine ning viimastel kuudel ka elektri börsihinna alanemine. Eesti hinnapiirkonnas langes elektri börsihind detsembris aasta madalaimale tasemele soojade ilmade ning Põhjamaade madala elektrihinna tõttu.

«Lisaks elektrile on odavnenud kaugkütte, mida mõjutas soodsam gaasi hind, tugevnenud euro ning ka taastuvkütuste osakaalu järk-järguline suurenemine soojuse tootmisel. Soojus oli möödunud aasta lõpus viis protsenti odavam kui aasta tagasi. Lisaks toimusid detsembris tavapärased pühade-eelsed alkohoolsete jookide sooduspakkumised,» kirjeldas Pungas.

Aasta kokkuvõttes tõusid hinnad möödunud aastal 2,8 protsenti, mis oli madalam rahandusministeeriumi suvisest prognoosist.
«Peamine põhjus oli toiduainete hinnatõusu oodatust kiirem aeglustumine. Mõnevõrra mõjutas ka euro tugevnemine ning oodatust tagasihoidlikum teenuste hinnatõus,» selgitas Pungas.

Euroala hinnatõus oli detsembris esialgsel hinnangul 0,8 protsenti ning aasta kokkuvõttes 1,3 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles