Perearst sääsehammustustest: võimalusel tasuks neid ennetada

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täissöönud sääsk.
Täissöönud sääsk. Foto: Corbis / Scanpix

Tartus Nõlvaku tänaval perearstikeskust pidav doktor Merike Tubli kinnitas Postimehele, et võimalusel tasuks praegu püüda sääsehammustusi vältida, kuna putukad on sel aastal eriti mürgised ning tekitavad ville isegi neil, kel muidu allergiaid ei esine.


Perearsti sõnul käivad inimesed praegu sääsehammustuste pärast lausa vastuvõtul, mida pole varem just sageli juhtunud. Alates esmaspäevast tuleb vastuvõtule mitu inimest päevas. Eriti hädas on väikesed lapsed, kelle nahk on õrnem. Kergesti tekivad villid ning paistetused, mis hakkavad kratsides punetama või koguni veritsema.

See näitab, et sääsed on väga mürgised, mistõttu tasuks mõelda erinevatele võrkudele aga ka sääsetõrjevahenditele.

Kui sääsed siiski hammustama pääsevad, saab tekkivaid punne ja nende sügelust saab leevendada näiteks Zinkospray'ga. Apteekidest võib leida ka tsinksalvi, mis aitab sama hästi. Sobilikud on ka erinevad allegiat leevendavad käsimüügiravimid või rahvameditsiini võtted.

Probleemiks võib praegu kujuneda sääsetõrjevahendite aga ka leevendavate rohtude kättesaadavus. Tartu apteegid on neist praktiliselt tühjaks ostetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles