Lugeja küsib: kuidas käib tasustamine töö mitteandmise korral?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riik vähendab ettevõtjate koostöövõrgustike rahastamist
Riik vähendab ettevõtjate koostöövõrgustike rahastamist Foto: SCANPIX

«Seoses töö vähesusega minu töökohas rakendati kokkuleppel töötajatega. Paar päeva nädalas on tööd. Ülejäänud päevad olen kodus, tasustatuna miinimumi järgi. Kui nüüd see kolmekuuline periood on möödas ja tööd endiselt vähe (tegemist tootmisega, täidame tellimustöid), siis kuidas peaksid töötajad tasustatud saama? Ilma rahata kodus istuda ei soovi ilmselt keegi. Kuidas käib peale selle perioodi lõppemist puhkusetasu arvestamine? Kas puhkusetasu arvestamisel võetakse arvesse ka viimased 3 kuud või võetakse aluseks see kuue kuu keskmine, mis eelnes sellele perioodile?» küsib lugeja.

Vastab Tiit Kruusalu METI personaliabist.

Saan Teie küsimusest aru, et tööandja on teinud jõupingutusi koondamiste vältimiseks, vähendades seaduses ettenähtud tingimustel ajutiselt töötajate töötasu, aga paraku ei ole see siiski andnud soovitud tulemust.

Vastavalt töölepinguseaduse § 35 peab tööandja maksma töötajale keskmist tasu aja eest, mil tööandja ei ole töötajale andnud tööd, kuigi töötaja on töö tegemiseks valmis. Ilmselt on tööseisaku eest tasu maksmine tööandjale majanduslikult liiga koormav. Sellisel juhul näen kahte võimalikku lahendusvarianti, millest kahjuks kumbki ei ole kõige meeldivam.

Kui on vastastikune soov töökohad siiski kõigile säilitada, võib kõne alla tulla töökoormuse vähendamine (näit. 0,5 või 0,75 peale), fikseerides sellekohane kokkulepe töölepingu lisana.

Teiseks variandiks on see, et tööandja otsustab, kui mitmele töötajale tal täiskoormusega tööd pakkuda oleks ja teeb valiku, keda ära koondada.

Puhkusetasu arvutamisel võetakse aluseks viimase 6 kuu keskmine tasu, mis kahjuks hõlmab ka töötasu vähendamise 3-kuulist perioodi.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles