EL ei plaani kaneelisaiu ära keelata

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne kaneel saiakestes võib ohustada maksa.
Liigne kaneel saiakestes võib ohustada maksa. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Välismeedia kaudu Eestisse jõudnud paanika, nagu peaksid pagarid loobuma kaneelisaiade küpsetamisest, on alusetu. Euroopa Liit ei kavatse kaanelisaiu ära keelata, kinnitas Euroopa Komisjoni esindaja.

Nii Eestis kui ka mujal ELis võib kaneelikukleid küpsetada ja müüa nii kaua, kuni saiad vastavad ELis toidule kehtestatud reeglitele. Kui kaneeli süüa mõistlikes kogustes, ei ole see tervisele ohtlik, kirjutab Eurokratt.

«ELil ei ole plaanis keelustada ühtegi kaneeli sisaldavat küpsetist, mis vastab ELi seadustele,» sõnas Komisjoni tervisevoliniku Tonio Borgi kõneisik Frederic Vincent. «Kaneeli kui maitseainet lisatakse erinevatele toitudele.»

Vahetult enne jõule jõudis meediasse uudis, nagu oleks Taani traditsiooniliste kaneelisaiade päevad loetud, sest need küpsetised sisaldavad liiga palju kaneeli.

Kaneel omakorda sisaldab aga ainet nimega kumariin ja kui seda süüa suurtes kogustes pika aja jooksul, võib kumariin kahjustada maksa ja neere.

Vincent lisas, et kaneeliga pagaritooted peavad vastama kahele ELi nõudele: pakendil peab olema viide kaneelile ja kumariini sisaldus tootes peab jääma alla lubatud piirmäära.

Põllumajandusministeeriumi toidu üldnõuete büroo juhataja Haidi Kanamäe selgitas, et kaneeli saadakse kahelt erinevalt puult – tseiloni ja hiina kaneelipuult. Tseiloni kaneelipuu kaneel on kahvatupruuni värvi ja maheda maitsega, hiina kaneelipuu kaneel on aga punamakaspruun, lõhnab tugevamalt ja on veidi kibeda maitsega.

Hiina kaneelipuu koorest saadud kaneeli ehk kassiat kasutatakse rohkem ning see sisaldab rohkem kumariini. Kanamäe sõnul segatakse kahte eri kaneeli sageli ka kokku ja müüakse seguna.

Euroopa toiduohutusameti 2008. aastal tehtud uuringust selgus, et kumariin on inimesele ohutu, kui seda tarbitakse päevas alla 0,1 mg ühe kilogrammi kehakaalu kohta. Nii kehtestati üleeuroopalised reeglid kaneeliga toitudele: hooajatoodetes (näiteks piparkookides) võib kumariini olla 50 mg kilogrammi kohta, kuid igapäevatoodetes ei tohi kumariinisisaldus ületada 15 mg ühe kilogrammi kohta.

«See on ikka päris suur kogus. 60 kilo kaaluv inimene võib selliseid kaneelisaiu süüa päevas 400 grammi, ilma et see oleks tervisele ohtlik,» ütles Kanamäe, lisades, et ilmselgelt avaldab kumariin tervisele mõju vaid siis, kui seda tarbida suurtes kogustes pika aja jooksul ja regulaarselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles