H&Mi süüdistatakse tarbijatele valetamises

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
H&M kauplus Tallinnas.
H&M kauplus Tallinnas. Foto: Andres Haabu / Postimees

Rootsi moeketti H&M süüdistatakse valetamises, kuna nimetas oma uues kataloogis  tavasuuruses modelle pluss-suuruse kandjaks.

«Talle sobivad 44 number rõivad ja neid ta ka piltidel kannab,» vahendab Local H&M pressiesindaja Håcan Andersson  avaldust, mis tehti peale mitmete tarbijate kaebusi. Teiste seas süüdistas H&Mi valetamises ka endine buliimik ja ujuja Emma Igelström.

H&Mi pressiesindaja sõnul on see interpreteerimise küsimus, kas kampaanias kasutatud modelli nähakse pluss-suuruse kandjana. H&Mi viimane kataloog saadeti tuhandetesse Rootsi kodudesse eelmisel nädalal.

Juba mõne päeva jooksul sattus ettevõte tarbijate kriitikatule alla. Mitmeid n-ö pluss-suuruse modelle nimetati tavalisteks või isegi saledateks ning algas äge debatt teemal, mida pluss-suurus tähendab ja kas H&M manipuleerib suurustega.

«Kõik meie pluss-suuruses modellid kannavad numbreid 44 kuni 54,» ütles Andresson.

Samas selgub modellide andmeid uurides, et Ford Models agentuuri andmetel kannab modell Sabina Karlsson nr 40 riideid. Tema Rootsi agentuur Mikas ütles tema suuruseks aga 42. Nii või teisiti ei vasta ta H & M pluss-suuruse definitsioonile ning jaeketi määratluse kohaselt on tegu tavasuuruse esindajaga.

Mõni tund hiljem oli Mikase veebilehel naise suuruseks märgitud 42-44.

«H&M kinnitab, et Sabrinat pildistati nr 44 riietes ja need istusid talle perfektselt ja seetõttu paluti veebilehel tema andmed muuta,» ütles Mikase looja Mika Kjellberg ajalehele Expressen. See selgitus ei rahustanud kriitikuid maha.

«Loomulikult võib panna nr 44 riideid selga naisele, kes tavaliselt ostab keskmises suuruses rõivaid,» ütles Rootsi ajakirjanik Frida Boisen. «Aga nii tuleb ka öelda. Lõpetage oma klientidele valetamine,» kirjutas ta.

Endine ujuja Emma Igelström, kes on kirjutanud raamatu oma võitlusest buliimiaga, oli üks neist, keda kataloog šokeeris.

«Modellid näevad tavalised välja, pigem isegi kõhnad. Ma olen suurem kui tema ja ma kannan normaalsuuruses H&Mi riideid,» kommenteeris ta Aftonbladetis..

Endise sportlase sõnul peab H&M võtma endale vastutuse. «Nad on Rootsi olümpiakomitee sponsorid, aga nimetades seda modelli pluss-suuruse kandjaks, kinnistavad nad arvamust, et ülikõhn olek ongi  ideaal,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles