Hooldamata kuivenduskraavid hävitasid koduaia ja -tee

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui kuivendatud maa eest ei hoolitseta, siis kipub vesi võimust võtma.
Kui kuivendatud maa eest ei hoolitseta, siis kipub vesi võimust võtma. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Ida-Virumaal Ereda külas elav Urve Kursil oli kunagi kaunis koduaed, nüüd tuleb perel juurikad poest osta ning muru niitmisega on ka raskusi, sest traktor jääb kinni. Liigvee põhjuseks peab perenaine suletud kaevandust ja hooldamata kuivenduskraave.

Mäetaguse valla Ereda külas elav Urve Kursi koduaias on   teerajad vee all, harvade lillepeenarde peal ja ümber laiuvad veelaamad, jalgealune muru vajub ja lirtsub, kirjutab Põhjarannik. Sekka nähtavaid ja aimatavaid kände vilja- ja ilupuudest, mis vesises maas algul kiiva kaldusid ja lõpuks ümber kukkusid. 1950. aastast samas majas elanud naine mäletab suuri lillepeenraid, viljapuid ja marjapõõsaid, köögivilja- ja kartulimaad.

«Juurikad ostame nüüd kõik linnast, siin ei kasva enam midagi – kuhu ma need peenrad siin teeksin,» viitab ta ümberringi lirtsuvale maale.  «Murutraktorgi jäi siin suvel kinni,» pole asi tema sõnul sugugi üksnes tänavuses eriti vesises talves. Ka kodutee on liigvesi enda alla võtnud.

Kurs peab vee pealetungis süüdlaseks suletud Sompa kaevandust – pärast sulgemist see häda vähehaaval pihta hakkas.

Kurs on mitmel korral vallavalitsusse pöördunud ja sealt on ka kohapeal vaatamas käidud.  Keskkonnaametisse on ta samuti helistanud; sealt öeldi, et maad on vaja kuivendada.

«Ma olen pensionär, kust mul sellise töö jaoks raha võtta?» ei oska ta rohkem kusagilt abi otsida.

Mäetaguse vallavalitsuse keskkonnanõunik Martin Milleri sõnul pole probleem selles, et vesi maa peale tungiks, vaid pinnavees, mis ei jõua piisavalt kiiresti maasse imbuda. «Seal on mullas vahepeal selline horisont, mis vett hästi läbi ei lase. Ajapikku muidugi vesi sealt läbi imbub, aga see võtab aega. Ja kui vanad kuivenduskraavid on kinni kasvanud, siis polegi veel kusagile minna.»

Mäetaguse vallavolikogu esimees Veljo Kingsep ütleb, maa oli vanasti samasugune, aga kaevandus hoidis vahepeal kuivana. «Nüüd on kaevandus veega täitunud ja sellel, mis ma peale sajab, pole kusagile minna,» on temagi seda meelt, et päästab üksnes kuivendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles