Katse: kas eelistada Eesti või Läti Juubeli tordipulbrit?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koogitegijad pidasid Tartu Milli Juubeli tordipulbrit natuke paremaks kui Vilma Juubeli tordipulbrit.
Koogitegijad pidasid Tartu Milli Juubeli tordipulbrit natuke paremaks kui Vilma Juubeli tordipulbrit. Foto: Liis Velsker

Kui traditsiooniline Eestis toodetud Kalevi Vilma Juubeli tordipulber on ammu tuttav igale koduperenaisele, siis vähem oli teada Tartu Milli Lätis toodetud tordipulbri kohta, mis alles hiljuti poelettidele jõudis. Tarbija24 toimetus otsustas kahe firma tooteid proovida.

Mõlema tainasegu valmistamine käis täpselt samade võtetega: 450-grammisele pulbrile tuli lisada 200 ml vett, soovi korral pisut õli, segada ühtlaseks ning küpsetada 180–200 kraadi juures 20–30 minutit. Tuleb aga nentida, et kahe toote hinnavahe oli kauplusest ostes märkimisväärne: kui Vilma tainasegu maksis 1,69 eurot, siis Tartu Milli uudistoote sai kätte vaid 1,15 euroga.

Veega kausis ühtlaseks massiks segatud tainad maitsesid pärast õli lisamist suisa nii sarnaselt, et kolm maitsjat ei leidnud ühtegi erinevust. Tainad olid täpselt sama maitse, magususe ja konsistentsiga.

Seejärel tuli jahusegud ahju pista. Tartu Millile otsustasime peale puistata astelpajumarju ja mustsõstraid, Vilma sai kaunistuseks peale õunaviilud ja kaneeli.

Vilma tainas nõudis pisut pikemat küpsemisaega. Pärast ligi 30 minutit oli toode ahjust välja võttes ilusti küpsenud. Alumine kiht oli kenasti pruunistunud.

Tartu Milli tainasegu kerkis ahjus jõudsalt. Kondiitri õpetussõnu silmas pidades ei avanud me ahjuust, mis võinuks põhjustada taina allavajumist. Toode oli ahjus 25 minutit ning oli valmides hõrkjalt pruunikas. Jahtudes kukkus tainas vormi keskelt siiski pisut alla ja jäi tooreks, seega oleks võinud segu ahjus kauem olla.

Kahte valminud küpsetist degusteerisid kuus inimest. Nende hinnang oli peaaegu konsensuslik: viis inimest kuuest olid veendunud, et neile maitseb paremini just Tartu Milli Juubeli tordipulber. Peamiste boonustena toodi esile, et Tartu Milli tainas on mahlakam ja suus sulavam, tsipa ka magusam. Vilma kook jäi kuivemaks. Oma osa võisid siin mängida marjad, mis Tartu Milli tainale olid ahjus sulades mahlakust juurde andnud. Õunad samal viisil lihtsalt ei toiminud.

Kokkuvõttes hinnati tooted siiski väga ühetaolisteks ning maitseerinevused polnud väga suured. Laisale koduperenaisele on Juubeli tordipulber mugav viis, kuidas ootamatult külla tulnud sõpru kostitada. Degusteerijad leidsid, et ise valmistatud tainaga tordipulbreid siiski võrrelda ei anna.

Mõlemad tordipulbrid koosnevad suhkrust, nisujahust, vanilliinist, munapulbrist ning Vilma oma vadakupulbrist, Tartu Milli oma täispiimapulbrist ja lõssipulbrist. Vilmas ei ole säilitusaineid ning 100 grammi pulbrit sisaldab 374 kcal, Tartu Mill sisaldab 100 grammi kohta 350 kcal.

Kuue degusteerija arvamus:

1.    Tartu Milli Juubeli tordipulber

Kommentaarid: väga mahlane ja magus; astelpajumarjad sobivad peale eriti hästi; väga ilusti kerkinud; pole väga ühtlaselt küpsenud.

2.    Vilma Juubeli tordipulber

Kommentaarid: pisut kuiv ja võiks olla magusam; tainas on ühtlaselt ja parajalt palju küpsenud; võiks peale õunte midagi veel lisada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles