Adidase jooksujalatsid osutusid praagiks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: CHRISTOF STACHE/AFP

Ehkki Adidase ekspertiisiotsuse järgi olid jalatsid katki läinud vale hooldamise ja kuivatusmeetodi tõttu, tõestas sõltumatu ekspertiisibüroo, et tegemist on tootmisdefektiga, ning tarbijakaebuste komisjon otsustas kliendi kaebuse rahuldada.

Mullu augustis ostis klient Sikupilli keskusest Tallinnas poiste Adidase jooksujalatsid hinnaga 37,95 eurot. Täpselt kuu hiljem pöördus klient kaupleja poole kirjaliku avaldusega, milles soovis jalatsite eest tasutud raha tagastamist, sest vasakul poolpaaril oli tald lahti tulnud.

Oktoobris sai klient jalatsid kätte koos jalatsite tootja Adidase ekspertiisiotsusega, mille kohaselt põhjustas vasaku poolpaari talla lahtituleku jalatsite vale hooldamine ja kuivatusmeetod – vale pesuvahendi kasutamise tõttu oli vasaku poolpaari pealne tugevalt deformeerunud.

Seejärel tegi klient jalatsitele ekspertiisi Nora Kasemaa OÜ ekspertiisibüroos, tasudes 15 eurot. Eksperdi hinnangul oli jalatsitel tootmisdefekt, mis tekkis ebaõigete mõõtudega detailide ühendamisel.

Klient pöördus tarbijakaebuste komisjoni, nõudes kauplejalt jalatsite maksumuse ja ekspertiisikulu hüvitamist.

Kaupleja vaidles aga tarbija nõudele vastu, jäädes Adidas Baltics SIA Eesti filiaali eksperdi arvamuse juurde, et tegemist ei ole jalatsite tootmisdefektiga.

Jalatsitel oli kaupleja väitel pesupulbri lõhn, neile oli mõjunud kõrge temperatuur ja jalatsipealsed tõmbusid kokku. Kliendi kinnitusel ei olnud ta jalatseid pestud, küll oli kasutanud antibakteriaalset aerosooli, mille lõhn võis jalatsitel olla.

Komisjon tegi istungil eksperdi osavõtul jalatsite vaatluse. Selgus, et vasaku poolpaari pealse ja talla liimiühendus ei ole korralikult nakkunud, mistõttu ongi tald lahti tulnud. Liim on jalatsi pealsel, kuid seda ei ole jalatsi tallal. Jalatsite parandamine rahuldavat tulemust ei annaks, tegemist on tootmisveaga, seisab komisjoni otsuses. Leiti, et kui jalatsitele oleks mõjunud kõrge temperatuur, siis oleksid pidanud lahti minema mõlema jalatsi tallad.

Seega otsustas komisjon, et kauplejal tuleb tagastada kliendile jalatsite eest saadud 37.95 eurot ning hüvitada ekspertiisikulu 15 eurot.

Adidas Baltics SIA Eesti filiaali turundusjuht Evelin Pae kinnitas, et nad täidavad otsust, ega kavatse kohtusse pöörduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles