Emad küsivad, Suva vastab

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste sukkpüksid.
Laste sukkpüksid. Foto: Toomas Huik / Postimees

Suva koduturu müügidirektor Tiia Sau ja peatehnoloog Eve Vaidla vastasid lapsevanemate küsimustele sukkpükste kohta.

Miks lisatakse puuvillastesse sukkpükstesse kunstkiude?

Sünteetilistest kiududest kasutatakse põhiliselt tekstureeritud polüamiidniiti või elastaanniiti, mis on samuti kaetud tekstureeritud polüamiidniidiga. Oma otstarvet täidavad ka sünteetilised kiud, mille osatähtsus tootes on 10–15 protsenti, kuid kasutuses on ka lõngade-niitide suhe puuvilla 70 protsenti ja polüamiidi 30 protsenti.

Sünteetilised niidid puuvillase või villase lõnga kõrval suurendavad kulumiskindlust, annavad parema venivuse ja liibuvuse. Kuna suures osas kasutatakse ühekordset ja lauge keeruga pehmet puuvillast lõnga, mis pole eriti tugev ega ka elastne, on sünteetika kasutamine vägagi otstarbekas.

Miks läheb osa sukkpükse kergesti topiliseks?

Ühekordsel lõngal tekivad pikemaajalisel hõõrdumisel – kandmisel, pesupesemisel ja trumlis kuivatamisel – topid. Mida lühem on lõnga valmistamisel kasutatud puuvilla kiud ja hõredam on sukkpükste kude, seda suurema tõenäosusega topid tekivad.

Suve toodab nii soonikkoes kui ka nö sileda koega sukkpükse. Kumb neist kudedest on parem ja miks?

Klassikaline soonikkoes sukkpüksid on  parema venivuse ja liibumisega kui silekoes kootu, ka suka keerduvus on minimaalne.  Teeme ainult puuvillasest lõngast  sukkpükse väiksematele lastele seetõttu klassikalise soonikuna (kahe nõeltesüsteemiga kudumismasinatel).

Miks ei ole tänapäeva sukkpükstel vööosas kummi?

Tänapäevased kudumisautomaadid võimaldavad sukkpükste ülaäärde sisse kududa elastset niiti, see näeb kenam välja kui n-ö tunnelisse õmmeldud kummipael. See vähendab ka töömahukust. Vanadel seadmetel seda võimalust pole, nii et põhiliselt ühevärvilistel sukkpükstel on meil sisseõmmeldud kummipael koos pingutus- ja kummivahetusavaga.

Kui laste sukkpükstel venib välja sissekootud kummiga ülaserv, siis mida soovitate vanemal teha, kui ta ei raatsi neid sukkpükse ära visata?

Kahjuks ei oska midagi soovitada. Olen ise lapsevanem ja pole sellise probleemiga kokku puutunud - muidugi, kasutame vaid Suva toodangut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles