Öökülm võib kahju teha paljudele aiataimedele

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öökülm võib praegu kahju teha nii lilledele, viljapuudele kui maasikatele. Pildil külmavõetud maasikataimed.
Öökülm võib praegu kahju teha nii lilledele, viljapuudele kui maasikatele. Pildil külmavõetud maasikataimed. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sünoptikud ennustavad jahedamat ilma ja ähvardavad ka öökülmaga, kui jutt miinuskraadidest tõeks osutub, võivad ohus olla maasikad, viljapuud ja veel mitmed aiakultuurid.

Aianduskeskuse Hansaplant tootmisjuht ja aiaekspert Mihkel Saar ütles, et öökülm võib praegu kindlasti ohtlik olla paljudele aiataimedele. Esimese abivahendina soovitas ta appi võtta katteloori. Sellega võiks õhtul katta kõik suvelilled, köögiviljapeenrad ja kindlasti maasikad, kui neil õied juba peal on.

«Kui on selline niiske ja pilves, siis öökülma ei tule, aga kui õhtuks läheb klaariks, siis peaks kindlasti katteloori peale panema,» õpetas Saar.

Öökülm võib tema sõnul ohtu seada ka praegu õitsevad viljapuud, näiteks õunad ja kirsid. Kui külmakraadid maapinnal jäävad 0 ja -1 kanti, pole tarvis muretseda, kui miinuseid tuleb rohkem, võib see kahandada puude saagikust.

«Puid nüüd kattelooriga kaitsta ei saa. Mõnikord tehakse puude puhul suitsu: pannakse lõke lähedusse suitsema, aga see on väheefektiivne, sest tuul võib olla teiselt poolt ja nii edasi,» teadis ekspert. «Ja kastmine on ka variant, aga siis peaks öö läbi vesi peale jooksma, see on koduaias väga raskesti teostatav ja eeldab kastmissüsteemi olemasolu.»

Veel võib öökülm liiga teha kasvuhoonesse istutatud tomati- ja kurgitaimedele. Nipp nende kaitsmiseks on järgmine: taimed katta kattelooriga ja panna ööseks kasvuhoonesse põlema pika põlemisajaga õueküünal.

Need, kes tegelevad linnas rõdul potipõllundusega, ei pea väga muretsema. «Linnas on alati soojem kui linnast väljas või äärelinnas. Amplid võib tuppa tõsta, aga rõdu on ka kõrgem ja seal külmaoht väiksem,» rääkis Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles