«Moodsad» ekraanid panevad lastel pea valutama

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tahvelarvuti. Foto on illustreeriv
Tahvelarvuti. Foto on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ajal, mil (tahvel)arvutitest ja nutitelefonidest on saanud laste ja noorte argipäev, on sagenenud ka terviseprobleemid – eredad ekraanid kurnavad silmi ja võivad esile kutsuda peavalu.

Ligi 40 protsenti 8.-9. klassi õpilastest veedab televiisori ees, nutitelefonis või arvutis kaks kuni neli tundi päevas, kirjutab Yle. Pea iga kümnes laps veedab ekraani taga kuus tundi, nädalavahetustel aga veeldi kauem.

Andmed pärinevad üleriigilisest küsitlusest koolilaste seas, mille viis läbi Soome Tervise ja Heaolu Instituut (THL) möödunud aastal. Samuti selgus küsitlusest, et pika ekraaniaja tõttu hakkab paljudel noortel pea valutama. Ligi 10 protsenti lastest kurtis igapäevaste peavalude üle.

Soome on ekraaniajas, pidades silma aega, mille noored veedavad televiisori, nutitelefoni või arvuti juures, üks Euroopa juhtivaid riike.

Unehäired

Samuti leiti seos ekraanide ja uneprobleemide vahel. THL-i spetsialist Reija Paananen nentis, et mida rohkem aega ekraani juures veedetakse, seda rohkem erinevaid sümptomeid lastel esineb. Lisaks peavaludele tekivad ka uneprobleemid.

Terviseteaduste doktori Paula Hakala sõnul on oluline, et lapsed ei hakkaks tehnikaseadmeid liiga varakult kasutama ja et neis ei oldaks liiga pikalt. Sest iseenesest on neist ka laste arengut silmas pidades palju kasu, aidates näiteks õppida keeli.

Professor Pirjo Anttila soovitab lastel päevas ekraanide juures veeta maksimaalselt kaks tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles