Külm võtab poest ostetud maitsetaimed ära

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Basiilik.
Basiilik. Foto: Toomas Huik

Pakasega poest soetatud lilledele ja maitsetaimedele võib hävitavalt mõjuda juba üksainus hetk külma õhu käes, mistõttu peab teadma, kuidas neid ohutult transportida.

Grüne Fee agronoomi Eneli Feldmanni sõnul on üks külmaõrnemaid maitsetaimi basiilik. Juba temperatuuri langus alla kaheksa plusskraadi võib seda taime kahjustada ja lehed tõmbuvad ruttu tumedaks.

Külmakartlikud on enamik lehtköögivilju ja maitsetaimi. Õrnema lehestikuga on basiilik, till, piparmünt ja koriander, tugevam näiteks petersell. «Kindlasti ei tohiks poest ostetud taime jätta jahedasse autosse seisma, veel vähem panna pagasiruumi,» rõhutab agronoom.

Kuigi poodidest ostetud taimed on tavaliselt pakitud kilekotti, soovitab Feldmann külma ilma puhul neile veel ümber panna kas paberi või lisakilekoti, mille võiks pealt kinni siduda.

Ka kodus peab meeles pidama, et basiilikut ei tohi panna külmkappi, vaid mõistlik oleks teda säilitada veeklaasis laua peal. Üldiselt võib aga maitsetaimi koos kilekotiga külmkapis säilitada, sest neile sobilik temperatuur jääb vahemikku 4-8 kraadi.

Nii nagu maitsetaimede puhul, on ka lillede transportimisel ja säilitamisel peamine tagada võimalikult ühtlane temperatuur ja vältida külmumist.

«Paljud ei lase lilledele paberit ümber panna, ütlevad, et neile ei ole seda vaja, auto on kohe siinsamas,» räägib Tallinnas Viru keskuses asuva lillepoe City Flower florist Pille Sarapik. «Kuid lilledele mõjub laastavalt üksainus hetk jäise õhu käes: nad saavad kannatada isegi siis, kui poeuksest autoni on minna vaid mõni meeter.»

Just hiljuti punnis üks noormees vastu, kui florist paberi järele haaras. Nii minnaksegi õrnade orhideede ja teiste uhkete lilledega pakase kätte, hiljem aga imestatakse, miks lill tuppa jõudes kohe ära vajub ja lötsiks läheb.

«Siis ei ole temaga enam midagi peale hakata, võib rahulikult raamatu vahel ära kuivatada,» märgib Sarapik, kes aeg-ajalt peab kliente veenma, et lilled tuleb pakasega kindlasti ka ajalehte mähkida.

«Mõned arvavad, et ajaleht pole esteetiline, ja tahavad selle asemel tsellofaani, kuid see tõmbab just külma ligi. Kilega on samad lood, külm saab võitu,» lisab ta.

Ehkki lilled peab pakasega korralikult paberisse pakkima, paljud kliendid seda siiski ei soovi. Foto: Liis Treimann

Lillede säilitamise ja transportimise ideaaltemperatuur on 5–7 soojakraadi. Väikest miinust taluvad lühiajaliselt kevadlilled, nagu tulbid, hüatsindid, nartsissid ja alpikannid. Külmale on vastupidavamad ka roosid, nelgid ja krüsanteemid.

Jahedale on tundlikumad eksootilist päritolu lilled, nagu flamingo- ja paradiisilinnulilled ning orhideed – neile ei meeldi juba alla kümnekraadine temperatuur. Sestap ei panda eksootilisi lilli ka lillelaos või kaupluses külmikusse.

Lillekauplusi neile vajaliku kaubaga varustava ettevõtte Floreas juhi Raivo Jaansoni sõnul eeldab hea tava, et florist küsib kliendi käest, kas ta kasutab autot, ühistransporti või liigub jala, et müüja teaks, kui soojalt pakkida. Mida külmem, seda rohkem kihte võiks paberit olla, sest sooja hoiab just paberikihtide vahele tekkiv õhuvahe.

Lillepoe Flores juhataja-florist Kaili Jürgens paneb autota liikujaile lille ümber kümnekraadise külma juures paar kihti ajalehte ja paar kihti tavalist lillepoe paberit ning vajadusel ka kilekoti, mis kaitseb tuule eest. Autoga lilleostjatele piisab tema sõnul paarist kihist paberist. Kui hinge poeb kahtlus, kas lilled on ikka piisavalt hästi kaitstud, võib nad veel omakorda villase salli sisse mässida.

Seega tasuks lillepoes jälgida, et paberiga ei koonerdataks. Ettevaatlikult tuleks aga suhtuda lilledesse, mida müüakse lageda taeva all või putkades, kuhu külm õhk ligi pääseb. Külmakahjustust kohe ei märka – ilmsiks tuleb see alles siis, kui lilled on üles soojenenud.

Kui lilledega tuleb praeguse temperatuuri juures õues kaua jalutada, peaks neid toas enne lahtipakkimist vähemalt kümme minutit paberis hoidma, et temperatuurivahe liialt järsk ei oleks. Selleks et lilled vaasis hästi püsiksid, peab neid enne vaasi panemist noaga diagonaalselt lõikama ja sooja vette panema. Mida puitunum vars, seda soojem vesi.

Kevadlilled ja kallad käivad külma vette. Asjatundjate sõnul ei ole vannis mõtet lilli turgutada, sest loodetud tulemuse asemel tekib hoopis lilleõide mädanik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles