Lugeja küsib: kas mul on õigus saada lapse eest puhkepäevi minu soovitud ajal?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Tööl on sisekorra eeskirjades on ära toodud punkt, et kui ma aasta alguses tööandjat kirjalikult ei informeeri, et soovin käesoleva aasta jooksul tasustatud või tasustamata lapsepäevi, võib tööandja keelduda seda lapsepuhkust andmast. Kas tööandja ei ole kohustatud mulle lapsepuhkust vastavalt minu soovitud ajale andma?» küsib lapsevanem.

Vastab Tiit Kruusalu firmast METI personaliabi.

Töölepinguseaduse § 64 lõige 2 sätestab, et tasustamata lapsepuhkuse nõue aegub selle sissenõutavaks muutumise kalendriaasta lõppedes. Sama seaduse § 69 lõige 3 sätestab, et puhkuste ajakavasse märkimata puhkuse kasutamisest teatab töötaja tööandjale 14 kalendripäeva ette kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis.

Ülaltoodust tulenevalt on Teil 14-päevase kirjaliku etteteatamisega õigus jääda tasustatud või tasustamata lapsepuhkusele.
Mõistetav on tööandja soov korraldada tööd ja kaitsta ennast ootamatuste vastu, reguleerides puhkuse andmise sisekorraeeskirjades, aga kuna seaduse nõuetest kõrvalekaldumine on töötaja jaoks ebasoodsam, siis on see tühine.

Samas oleks mõistlik, kui ka töötaja arvestaks tööandja sooviga tööd planeerida ja laseks soovitud lapsepuhkuse päevad õigeaegselt puhkusegraafikusse (puhkuste ajakavasse) kanda. Kuna tegemist on sihtotstarbelise (laste jaoks) puhkusega, siis võib muidugi ette tulla ootamatusi, mis tingivad esialgsete plaanide muutmist ning tööandja peab seda aktsepteerima.
 

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles