Suitsutuskast on mõnus alternatiiv grillimisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liina Karron

Liha või kala kodus suitsutamine on siiani vähestele kättesaadav lõbu olnud. Igaühel ei ole ju aianurgas spetsiaalselt ehitatud suitsuahju, kuhu kalafilee või lihakäntsakas sisse lükata ja mõne aja pärast hõrgutis välja võtta. Seepärast ongi suitsutuskast üks äärmiselt teretulnud võimalus väikeses koguses liha, kala või miks mitte ka köögivilja suitsutamiseks

Ajal, kui suitsukastid olid Eestis kaubandusvõrgus veel praktiliselt kättesaamatu kraam, võttis Vahur Viigimäe asja ette ja lasi meistrimehel oma tööjooniste järgi endale kena suitsutuskast meisterdada. Kust ja kuidas tekkis üldse idee selline kast teha?

VV: Aastaid tagasi ei leidnud abikaasa töökaaslane (korteriinimene) oma Soomest pärit suitsukastile rakendust. Kinkis selle meile. Seejärel uurisin selle riistapuu tööpõhimõtet ja alustasime kalasuitsutamisega. Hakkas nii meeldima, et kahe aastaga põles see kast lihtsalt auklikuks. Selleks ajaks olin juba lisanud kastile ka teise riiuli (esialgse ühe asemel). Kuna poest tol ajal analoogset ei leidnud, siis tegin suitsukasti (seekord juba suurema) joonised ja tellisin selle töö maalt naabrimehe käest. Algses töös sisaldus kast, kaas ja rasvapann. Riiulite tarbeks ostsin ehituspoest meetri 1“ silmaga roostevaba võrku ja lõikasin-painutasin sellest kasti sisse 2 riiulit.

PM: Kuidas suitsutuskast toimib ja kas seda saab kasutada nö. iga ilmaga ja igal pool õues?

VV: Suitsutuskasti põhja tuleb puistata 0,5-1 liitersuitsulaaste olenevalt kasti suurusest ja tooraine hulgast. Seejärel asetada nende peale rasvakogumispann ja siis „riiulid“ ja kala. Suitsukast peab olema enne kasutamist kuum – vastasel korral muutub niiske suits tõrvaks ning kala saab kibeda kõrvalmaitse. Kuumutada tuleks ikkagi ja ainult kuumakindlal alusel. Sobib täiesti tavaline söegrill (UFO) aga ka gaasigrill. Ise kasutan spetsiaalset teisaldatavat alust, millesse teen lõkke ja kuumutan suitsukasti sellel. Kasti ei tohi jätta kunagi järelvalveta – kasvõi juba selle tõttu, et mitte kalu üle küpsetada.

PM: Kui kõrge temperatuur kastis tekib ja kui palju korraga kasti sisse mahub?

VV: Kasti põhi kuumeneb, et lepalaast süttib, kastis endas on ca 100-120 kraadi. Kala suitsetamise puhul olen jätnud kasti kaane irvakile, et ei läheks liiga kuumaks. Minu kasti mahub ca tosin lesta.

PM: Mis on meeldejäävaimad palad, mida suitsukastis teinud oled?

VV: Kindlasti sügisene lest. Aga alati maitseb hästi ka kõige tavalisem lõhe, kas siis tervena või fileena.

PM: Näib, et õues toiduvalmistamiseks on suitsutuskast grillile tore alternatiiv. Kas selliseid kaste võib ka poest leida või peab soovija joonistega mõne meistrimehe poole pöörduma?

VV: Väiksemaid suitsutuskaste on saada pea igas ehituspoes, vaadata tasub ka kataloogikaubamajade veebikülgedelt, näiteks Anttilast. Alati tasub valida roostevabast terasest kast – lihtne puhastada ja eluiga kordades pikem, kui terasest kastil. Kui aga kasti pole, siis saab oma isikliku suitsukasti teha mõnest suuremast roostevabast kastrulist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles