Säästupirn võib purunemisel tervisele ohtlik olla

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säästupirnid sisaldavad elavhõbedat ja seetõttu tuleb nende purunemisel toimida ettevaatlikult. Pildil Taani keskkonnaministeeriumi kampaaniaplakat.
Säästupirnid sisaldavad elavhõbedat ja seetõttu tuleb nende purunemisel toimida ettevaatlikult. Pildil Taani keskkonnaministeeriumi kampaaniaplakat. Foto: Taani keskkonnaministeerium

Taani keskkonnaministeerium alustas hiljuti kampaaniaga, milles hoiatab säästupirni purunemisega kaasnevate ohtude eest.

Kampaania eel tehtud küsitlusest selgus, et enamik taanlasi kasutab keskkonna ja raha säästmise pärast oma kodus säästupirne. Samas pole paljudel neist õiget aimu, mida teha siis, kui säästupirn puruneb. Ligikaudu pooled viskavad pirni jäägid lihtsalt prügikasti, pühivad need harjaga kokku või tõmbavad tolmuimejasse.

Kampaania peasõnumiks on, et säästupirn sisaldab elavhõbedat ja purunemisel lendub õhku elavhõbedaaure, mida ei tohiks sisse hingata. Kuigi ühes pirnis on elavhõbedat väike kogus, on tegemist väga mürgise ainega, mis võib tekitada tõsist kahju nii inimese tervisele kui ka keskkonnale. Näiteks võib elavhõbe kahjustada inimese närvisüsteemi juba looteeas, põhjustades nii arenguhäireid ja hilisemaid õpiraskusi.

Vältimaks võimalikke kahjusid soovitab ministeerium pirni purunedes esimese asjana avada akna ja tuba korralikult tuulutada. Hari ja tolmuimeja säästupirni jääkide koristamiseks ei sobi, sest need võivad samuti elavhõbedaga saastuda ning kahjulikke aure levitada ka järgmisel koristamisel.

Targem oleks säästupirni jäägid kokku koguda papitüki abil, väikestest pragudest saab jäägid hõlpsalt kätte teibiga. Kõige peenemad jäägid pühkida kokku niiske lapiga. Kokku korjatud jäägid tuleb pakkida õhukindlasse konteinerisse, näiteks klaaspurki või külmutuskotti ning viia jäätmete kogumispunkti.

Kui peres on lapseootel naine või väikesed lapsed, oleks hea, kui nemad koristustööde juures ei viibiks. Pärast koristust võiks tuba veel 15 minutit õhutada, lisaks võiks järgmise kahe nädala jooksul eluruume igaks juhuks tavalisest rohkem õhutada.

Taani keskkonnaministeeriumi kampaanialeht asub siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles