Lugeja küsib: kas võin liisinguauto anda pojale, kui tema nime pole registreerimistunnistusel?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana auto registreerimistunnistus.
Vana auto registreerimistunnistus. Foto: Toomas Huik / Postimees

«Soetasin liisinguga uue sõiduauto. Auto registreerimistunnistusel on märgitud vastutavaks kasutajaks mina  ehk autoostja ja omanikuks on pank, kes liisingut pakkus. Kas tohin anda autot kasutada oma pojale, kui tema nime pole märgitud ARKi väljastatud registreerimistunnistusel?» küsib lugeja.

 

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli.

Liisingusõidukite puhul on tegemist rendisuhtega liisinguandja (panga) ja liisinguvõtja vahel ning rendilepingust tuleb lähtuda ka sõiduki kasutamise tingimuste osas. Seega tuleb eelkõige liisingulepingust uurida, kas liisinguleping näeb ette nõusoleku või keelu sõiduki kasutada andmise kohta kolmandatele isikutele. Võlaõigusseaduse kohaselt kohaldatakse rendilepingule üürilepingu kohta sätestatut. Üürisuhtes võib üürnik üüritud asja anda täielikult või osaliselt edasi kasutada kolmandale isikule üürileandja nõusolekul. Seega, kui liisinguleping ei näe sõnaselgelt ette õigust anda sõiduk allkasutusse, siis soovitan sellise nõusoleku liisinguandjalt hankida.

Liiklusseaduse tähenduses piisab Eestis sõidukit kasutades juhul, kui sõiduki juht ei ole sõiduki registreerimistunnistusele märgitud kasutajana või vastutava kasutajana ega omanikuna ning eelnimetatud isikuid ei viibi ka sõidukis, sõiduki kasutamise õiguspärasuse tõendamiseks registreerimistunnistuse kaasaskandmisest.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles