Lugeja küsib: miks Tere kohupiimatorud ujuvad vedelikus?

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere kohupiimapastad.
Tere kohupiimapastad. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Miks Tere kohupiimatorude sise- ja välispakendi vahe lainetab veest, vadakust või milleks iganes seda nimetada? Nii mõnigi kord võib see kogus seal ulatuda mitmekümne grammini. Samas teiste  tootjate analoogsed tooted on kuivad, kinnitusklambrid korralikult kinni,» küsib Postimehe lugeja.

Vastab Tere kvaliteedijuht Kaisa Ringmäe.

Kohupiimatorude pakendite vahel olev vedelik on naturaalne kohupiimavadak, mis kohupiimast aja jooksul eraldub. Vadak eraldub kohupiimast sünereesi tõttu ja on naturaalse kohupiima puhul  täiesti loomulik nähtus.

Miks mõnikord on vadakut rohkem ja teinekord vähem, see sõltub eelkõige toote säileajast. Säileaja alguses vadakut praktiliselt pole ja säileaja viimastel päevadel tema kogus kindlasti suureneb. Samuti sõltub eralduva vadaku kogus toorpiima füüsikalistest ja keemilistest omadustest.

Jah, peame tunnistama, et tulenevalt kasutusel olevatest pakkeseadmetest on toru kinnitusklambrid nõrgad ja seetõttu valgub kohupiimast eralduv vadak pakendite vahele.

Vadaku eraldumise takistamiseks on võimalik kasutada erinevaid stabilisaatoreid, mis seovad kohupiimas oleva vedeliku osa ja ei lase sellel eralduda.

Tere AS eesmärgiks on pakkuda naturaalseid tooteid ning seetõttu ei ole ka kohupiimapasta koostisse vadakut hoidvaid abiaineid lisatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles