Video: milliseid kaneelisorte Eestis müüakse

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leides poe maitseaine riiulilt pajukoort meenutavad pulgad kirjaga kaneel, ei maksa kaupmeest sohi tegemises kahtlustada. Tegemist on Hiina kaneeliga, mille kasutamine on India köögis laialt levinud.

«Toiduks tarvitatakse erinevaid kaneeli sorte, millest Euroopas oli kuni hinnatõusuni kõige laialt levinum Tseiloni kaneel,» rääkis Piprapoe juhataja Liis Rättel. Piprapoes on müügil Hiina, Vietnami, Tseiloni ja Indoneesia kaneelipuu koored. «Kaneeliga on nagu šampanjaga. Öeldakse, et Tseiloni on see õige kaneel ja teised on kassiad,» ütles Rättel.

Enamasti eristatakse kaneele nende päritolu järgi ning Eestis on kõige enam levinumad Vietnami ja Indoneesia omad. «Nende hinnaklass on madalam, kasvatuspiirkond samas laiem, kuid nende maitseomadused on sarnased Tseiloni kaneelile,» selgitas Rättel,  miks just need sordid on vallutanud kaneelituru. Piprapoes maksab näiteks kolm tükki Indoneesia kaneeli koort 75 senti, sama palju Tseiloni kaneelikoori aga  2.05.

Kaneeliks nimetatakse Lauraceae perekonda kuuluvate kaneelipuude (Cinnamomum) kuivatatud aluskoort.  Eri hinnangutel on kaneelipuid 50-250 erinevat alamliiki.  Kõik need on vähemal või rohkemal määral aromaatsed, kuid maitseaineteks kasutatakse neist vaid nelja:

·                                 Cinnamomum verum (Tseiloni kaneel)

·                                 Cinnamomum burmannii (Indoneesia kaneel)

·                                 Cinnamomum loureirii (Vietnami kaneel)

·                                 Cinnamomum aromaticum (Hiina kaneel)

Santa Maria kasutab oma toodetes C. burmannii (kasvatatud Indoneesias) ja C. aromaticum (kasvatatud Vietnamis) kaneeli. Cinnamomum aromaticum on kasutuses Santa Maria Organic sarjas ja ülejäänud Santa Maria kaneeli toodetes ja seda sisaldavates segudes kasutatakse Cinnamomum burmannii kaneeli.

Allikas Santa Maria

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles