Kuidas hävitada murus kasvavaid võililli?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võilill.
Võilill. Foto: Elmo Riig / Sakala

Võilillede eemaldamiseks murust on laias laastus kaks valikut – kas rookida need sealt välja mehhaaniliselt või kasutada selleks spetsiaalset keemilist tõrjevahendit.


Aianduskeskuse Hortes tootejuht Lea Mäss selgitas, et kui muru sees kasvab ka ristikhein ja seda tahetakse säilitada, on ainus võimalus tülikast umbrohust lahti saada seda mehhaaniliselt välja juurides. Loomulikult võib selleks kasutada vana head noaga torkimise meetodit või kühvlisarnast harki, ent aianduspoodides müüakse ka selleks ettenähtud spetsiaalset umbrohunapsikut.

Umbrohunapsik pannakse juure alla ja kangutatakse võilill sellega välja. «Inimene saab püsti seistes jalaga peale vajutades umbrohu murust välja rookida. See lükkab käpa ümber juure ja tõstab selle üles,» selgitas Mäss. Sellist tööriista müüakse ka lastele. Laste napsik maksab umbes 400 krooni ning täiskasvanutele mõeldud riist 600 krooni ringis.

«On olemas ka keemiline tõrjepreparaat Starane. See mõjub kaheidulehelistele taimedele, mis tähendab seda, et ristiku võtab see muru seest ära. Jätab ainult kõrrelised ellu,» selgitas aianduskeskuse tootejuht. Umbrohutõrjevahend Starane 50 milliliitrine pudel maksab näiteks Horteses 110 krooni.

Starane sobib laialeheliste umbrohtude tõrjumiseks. See tõrjub hästi umbrohtusid nagu võilill, nõgesed, põld-lõosilm, vesihein, kare kõrvik, konnatatar, erilehine linnurohi, harilik punand, oblikad, nälghein ja iminõgesed. Näiteks 100-ruutmeetrise murupinna pritsimiseks piisab 10-20 milliliitrist vahendist, segatuna 2-4 liitri veega.

Keskmiselt vastuvõtlike umbrohtude puhul võib taimekaitsevahendi mõju märgata juba paar päeva pärast pritsimist. Kolme-nelja nädala jooksul taimede kasv lakkab ning need hävivad. Parim pritsimise aeg on siis, kui võilill on rosetifaasis, ent õievart pole veel moodustunud.

«Seesama võilill, mis on juba mürgiga hävinenud, enam tagasi ei tule,» ütles Mäss ning lisas, et kui ümbruskonnas naabril võilill lokkab, siis need seemendavad ning võililled tulevad tagasi ka teiste aedade murudesse.

Umbrohu tõrjumiseks on veel teinegi keemiline vahend – Roundup. «See teeb maa mustaks – ta võtab nii üheiduleheliste kui kaheidulehelised. Seda kasutatakse just juurumbrohtude likvideerimiseks,» hoiata Lea Mäss, lisades, et seda kasutatakse näiteks muru rajamisel maapinna ettevalmistamisel.

Roundup mõjub Mässi sõnul kõigile taimedele ning tapab need täielikult, minnes maapealsest rohelisest osast ka risoomidesse. Vahend sobib väga hästi näiteks orasheina ja naadi tõrjumisel. «Kui seda pritsida, siis kindlasti peab vaatama, et heki peale ei lähe,» ütles naine. Veel tuleks jälgida, et ei puhuks kõva tuul, ka see võib ainet mittesoovitud kohta kanda.

Preparaadi mõju on märgata 5-10 päeva pärast pritsimist. Ideaalne soovitatav õhutemperatuur peaks pritsimise ajal olema on vahemikus 15-25 kraadi, õhk peaks olema võimalikult niiske ning umbrohi aktiivse kasvu staadiumis, mis pole põua tõttu kahjustunud. Mitmeaastastel umbrohtudel, näiteks orasheinal, peab olema vähemalt 3-4 lehte, et tõrjevahend saaks imenduda taimesse ja sealtkaudu juurtesse.

Muru rajamiseks maapinna ettevalmistamine selle vahendiga võtab aega vähemalt paar nädalat, kuna umbrohud hävivad täielikult kahe-kolme nädala pärast. «See ei ole nii, et täna teed ja homme hakkad muru külvama. Kindlasti on ooteaeg, millal see mõjub,» rääkis ta. Peale tõrjumist tuleb muld ette valmistada ning juurikatest puhtaks rookida.

Roundupi müüakse nii kontsentraadi kui ka lahusena. Kontsentraadi hinnad algavad 50-milliliitrise pudeli puhul 55 kroonist, liitrine valmispreparaat maksab 155 krooni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles