Kaneelikoore korduv kasutamine – mõistlik või mõttetu?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna vürtsid on kallid, siis kasutavad kodukokad nii mõnigi kord ühte kaneelikoort korduvalt.

Piprapoe juhataja Liis Rättel suhtub sellisesse korduvkasutusse silmanähtava skepsisega. «Ma ise korduvkasutust ei harrasta,» kinnitab ta. Rätteli sõnul võib kaneeli nagu iga toorvürtsi mitu korda kasutada, aga see sõltub eelnevast kasutuskorrast. Kui keeta kaneelikoort näiteks glögis, siis isegi pärast pesemist jääb sellele veini mekk juures ning päris puhast maitset koor enam ei anna.

Rättel ise kasutaks kaneelikoort korduvalt vahest vaid tee keetmisel. «Seal on see puhtas vees, kui pärast ära puhastada ning tunnete veel aroomi, siis võib seda säilitada,» rääkis poejuhataja. Ta lisas, et sellist kaneelikoort tuleks säilitada kinnises anumas ja soovitavalt külmas.

«Kaneelikoor on nagu loorber, mille võiks roa valmides välja võtta,» soovitas Rättel. Nagu teisigi vürtse ei soovitata otse purgist potti raputada, sest toiduaur pääseb nii purki ja võib vürtsi ära rikkuda. «Raputage esmalt teelusikale ja siis lisage toidule,» soovitas asjatundja.

Kui aga kaneeli sattus rooga liiga palju, siis võib teistest vürtsidest abi olla. «Kui tahad hautises magusust maha timmida, siis saab seda tasakaalustada vastandvürtsiga ehk panna tšillit, sidrunipipart, mis toob teise maitse rohkem esile,» soovitas ta. Rättel lisas, et seda tehes tuleb kindlasti olla ettevaatlik, et ei paneks lisamaitseainet liiga palju.

Kui kaneel tundub toidus liiga terav,  aga tahaks midagi magusamat, siis on abi muskaatpähklist, suhkrust. «Aga kõige lihtsam on panna koostisainet juurde,» arvas Rättel..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles