Soomes kaovad lahja alkoholi müügikohad

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlled.
Õlled. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Viimase kahe aastakümne jooksul on Soomes õlle ja teiste lahjade alkohoolsete jookide müügikohtade hulk vähenenud üle 2200 võrra.

1995. aastal oli Soomes üle 8000 kioski ja putka, mis pakkusid lahjat alkoholi, kuid tänaseks on see arv vähenenud rohkem kui veerandi võrra 5800-le, kirjutab Yle. Soomes ei tohi toidukauplused müüa kangemat alkoholi kui 4,7 protsenti. Ka sellest lahjem märjuke nõuab alati lisaks alkoholilitsentsi, võimalusi alkoholi turundamiseks jääb samuti ametkondade tegevuse tõttu üha vähemaks.

Müügikohtade vähenemist aitab selgitada ka see, et viimastel aastatel on jaekaubanduses suurenenud märgatavalt suurte supermarketite osakaal – väikesed kioskid pannakse lihtsalt kinni. Suurel jaekauplusel on kergem alkoholiluba taotleda.

Samalaadselt kioskitega on langenud ka pitsarestoranide ja kiirtoidukohtade arv, kellel on luba müüa lahjat alkoholi. 2013. aastal tühistasid sada söögikohta ka ise oma litsentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles