Päikeseprillid ei pruugi silmi kaitsta

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Päikeseprillidele kirjutatud kõlavad loosungid kaitsest UV-kiirguse eest ei tähenda sageli mitte midagi, sest keegi ei kontrolli päikeseprillide kvaliteeti ega karista tootjaid süüdimatu valetamise eest.

Probleem ei ole sugugi tühine, sest ultraviolettkiirgus on silmadele ohtlik ning pikemaajalisel kokkupuutel soodustab mitme silmahaiguse teket, vahendab Tartu ülikooli teadusportaa Novaator LiveScience’it.

Päikeseprillide kvaliteeti on koduste vahenditega raske kontrollida. Abi võib küsida näiteks silmaarstilt, kellel on vahendid prillide kvaliteedi kontrollimiseks.

Ainus riik, kus päikeseprillidele esitatavad nõuded on seaduses kirjas, on Austraalia. See on ka mõistetav, sest Austraalia on väga päikeseline maa, kus elavad valdavalt nii intensiivse päikesekiirgusega halvasti kohandunud valgenahalised inimesed.

Austraalia päikesekiirguse intensiivsust mõjutab ka asjaolu, et lõunapoolkera suvel on maa päikesele lähemal kui põhjapoolkera suvel.

Sydneys asuva New South Walesi ülikooli teadlaste läbi viidud uurimuse kohaselt ei vastanud viiendiku Euroopas toodetud päikeseprillide sildid tegelikkusele ning Austraalias neid müüa ei tohiks. Uurimus avaldati ajakirjas Ophthalmic and Physiological Optics.

Kurb tõsiasi on ka see, et ainuüksi hinnasildist ei saa teha järeldust, millised prillid silmi tõesti kaitsevad. Valesid lubadusi esines nii 200- kui ka 5000-krooniste prillide seas.

Kui jätta sildid ja nende õigsus kõrvale, siis osta tasub selliseid prille, mis lubavad vähemalt 99-protsendilist kaitset UV-kiirguse eest. Samas on tarbijal väga raske aru saada, mida see ikkagi tähendab. Näiteks võib prillidel olla tõepoolest ligi sajaprotsendiline kaitse UV-kiirguse eest, kuid seda vaid ühes kitsas spektri osas. Tarbijale jäetakse see mõistagi ütlemata.

Polaroidklaasid UV-kiirguse eest ei kaitse, kuid on sellele vaatamata kasulikud, sest lasevad läbi vaid ühes sihis võnkuvad valguslained, blokeerides nii peegeldunud valguse silma jõudmise. Ka prillide tumedus ei oma UV-kiirguse kaitse puhul tähtsust. Ka peaaegu täiesti heledad prillid võivad pakkuda ligi 100-protsendilist kaitset UV-kiirguse eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles