Lugeja küsib: miks on Luunja kurk Soome poodides odavam?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luunja kurk.
Luunja kurk. Foto: Sille Annuk / Postimees

«Millegipärast müüakse Eesti supermarketites Luunja kurki oluliselt kallimalt kui Soome supermarketites. 2014. aasta jaanuari alguses maksis Luunja kurk Soome supermarketis 2.99 eurot/kg, meil 3.99 eurot/kg. Nüüd on juba 4.49 eurot ja isegi 4.75 eurot? Miks?» küsis Tarbija24 lugeja.

Vastab AS Grüne Fee Eesti juht Raivo Külasepp.

Lugeja on tähelepanelik olnud ja hinnaerinevused ära registreerinud. Meie tegeleme tootmisega ja müüme oma valmistoote hulgikaupmeestele, kes selle omakorda erinevatesse jaekettidesse edasi müüvad.

Käsitleme kõiki kliente, eeldusel, et toodangu mahtude alusel on nad hulgikaupmehed, võrdselt. Ehk siis väljamüügi hind on samaaegselt kõigile sama. Mis puudutab Soomet, siis sinna me sellel  aastal kurki müünud pole. Ilmselt on see sinna sattunud mõne hulgifirma kaudu.

Kuna viimastel aastatel me Soome arvestatavaid koguseid kurki müünud ei ole, kvalifitseerub ta sealsel turul tavalise importtootena (sh Hispaania jne) ja on seetõttu ka samas hinnaklassis  mis muudki importkurgid. Aga ilmselt on see hulgikaupmehele või kaubaketile vajalik olnud, et ollakse valmis ka nullkasumi või siis isegi miinusega seda toodet müügil hoidma.

Mis puudutab hinnaerinevusi Eesti eri jaekettides, siis nendest võib välja lugeda infot, millise juurdehindlusega keegi neist kurki parajasti müüb. Seetõttu ongi sama toode erinevas jaeketis samaaegselt müügis nii 3.69 kui ka 4.99 eurose kilohinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles