Kas Euroopa Liit peab autojuhtide vastu salaplaani?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti meedia väitel arendab euroliit salaja projekti, mis näeb ette uutesse autodesse varjatud kaugpeatamise võimaluse lisamist.
Briti meedia väitel arendab euroliit salaja projekti, mis näeb ette uutesse autodesse varjatud kaugpeatamise võimaluse lisamist. Foto: Tami Chappeell/Reuters

Briti meedia väitel arendab Euroopa Liit salaja projekti, mis näeb ette uutesse autodesse varjatud kaugpeatamise võimaluse lisamist.

See võimaldaks jõustruktuuridel peatada sõidukeid distantsilt, vaid ühe kontrollkeskuses tehtud nupulevajutusega, vahendab auto24.ee Briti ajalehte The Telegraph.

Ideaaljuhul saaksid politseinikud näiteks jälitatava auto mootori välja lülitada oma kontrollkeskusest, vältimaks nii ohtlikke tagaajamisi. Sellise projekti olemasolu ilmnes ajalehe kätte jõudnud salajasest dokumendist, mis oli mõeldud Euroopa Liidu liikmesriikide kõrgetele politseijuhtidele.

Projekt kannab nime «remote stopping vehicles» ja see on osaks laiemast jälgimis- ja jälitusmeetmete paketist. See näeb ette standardiseeritud lahenduse väljatöötamist, mida plaanitakse lehe väitel hakata paigaldama kõigile Euroopa Liidus müüdavatele uutele autodele.

Selline lahendus on osaks suuremast projektist «European Network of Law Enforcement Technologies» (ENLETS).

Euroopa Komisjon lükkas Briti meedias ilmunud väited ümber. «ENLETSis ehk Euroopa õiguskaitse tehnoloogiateenuste võrgustikus käivad koos riiklike õiguskaitseorganite eksperdid ja nende roll on jagada omavahel häid praktikaid ning kogemusi. «Praktikad ja vahetatava teabe valib võrgustik välja ise. ENLETSi arutelud, ideed ja tulemused ei esinda Euroopa Komisjoni vaateid ega kohusta teda mingilgi moel,» rõhutas Euroopa komisjoni Eesti esinduse meedianõunik Maris Ilves Tarbija24-le.

Euroopa Komisjoni kinnitusel on riiklike ekspertide võrgustiku aruteludel põhinev väide, et «EL arendab salaplaani, mis annaks politseile õiguse kontrollida autosid läbi mootori kaugpeatamise», vale ja eksitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles