Õppepesumaja pakub konkurentsi

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Täna avab Tartu Kutsehariduskeskus pidulikult Piima ja Kopli tänava nurgal asuva õpilaskodu, mis peidab lisaks rõõmsavärvilistele tubadele ka mitut linnaelanikele teenuseid pakkuvat asutust.



Õpilaskodu keldrikorrusel asub kõrgetasemeline pesumaja, kus pestakse mitme Tartu lasteaia voodilinu ja käterätte. Samuti käivad sealsetest masinatest läbi kooli õppesöökla ja -restorani laudlinad ning ka pesumajateenust ostvate linnakodanike rõivad.

Must ja puhas pesu eraldi

Pesumaja hinnakiri on veidi soodsam kui teistes Tartu pesumajades. 24 krooni eest saab pesta kilo segapesu, voodilinade ehk sirgpesu eest tuleb välja käia 14 krooni.
Kuid teenuse kvaliteet on konkurentidega võrdväärne.

Pesumajas töötavad-õpivad Tartu KHK kodumajanduse õpilased. Teiste seas ka esimese kursuse neiud Ligia Anossova ja Rane Erlich. Mõlemad on veendunud, et pesumajja nad tulevikus tööle ei jää, kuid värskelt remonditud tingimustes on õppida küll väga hea.

Pesumaja spetsialist-juht Aivar Mänd selgitas, et selliste tingimustega pesumajasid väga palju polegi. Must pesu pannakse masinasse ühes tööruumis ja puhtaks saanud pesu võetakse masinast välja teises ruumis.

Seega on ka pesumasinal ühel pool seina luuk musta pesu sisestamiseks, samast trumlist saab teiselt poolt seina välja võtta juba puhtad riided.

Pesuvahendit sellistesse masinatesse keegi kühvliga doseerimas ei käi – seda tööd juhib masin rangelt paika pandud kogustega. Pesumasinaid on kolm: suur mahutab 44, väiksem 16 ja pisike seitse kilogrammi pesu.

Tunnis jõuavad kodumajanduse õpilased uute masinate abil puhtaks teha 30 kilo pesu.

Aurumannekeen

Et pesu pärast kuivatist tulekut siledaks saaks, on lisaks kalanderile (kuum triikimisrull) pesumajas ka aurumannekeen. «Kui me aurumannekeeni saime, tegid tüdrukud nalja ja aurutasid sellega oma trikotaažpluuse, mille varrukad põlvini venisid,» rääkis Mänd.

Aurumannekeen ajab sõna otseses mõttes auru välja ning selle peale asetatud päevasärk, pintsak või jakk saavad kuuma auru ja õhu segus sirgeks.   

Lisaks pesumajale on õpilaskodu hoones veel toad 386 õpilasele ning 84-kohaline õppehotell, kus harjutavad majutus- ja hotelliteeninduse ning turismi eriala õpilased. Esimesel korrusel asuvad õpperestoran ja kohvik, mis päevasel ajal on avatud ka linnarahvale.

Iluteeninduse õppurite maniküüri-, pediküüri- ja kosmeetikuteenuseid pakutakse esimesel korrusel. Kõrgemal on aga avatud lastehoid, mis on mõeldud õppurite väikeste laste hoiuks sel ajal, kui vanemad õpivad.

Õpilaskodu majutab 470 õpilast, selle põhjalik remont läks maksma 78 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles