Tartus tehtud matkapliidid jõuavad USA turule

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Primus Eesti tootmisjuht Diana Margus (vasakult), tegevjuht Mikael Cederholm ja juhatuse liige Ülle Kiisk firma toodanguga.
Primus Eesti tootmisjuht Diana Margus (vasakult), tegevjuht Mikael Cederholm ja juhatuse liige Ülle Kiisk firma toodanguga. Foto: Jassu Hertsmann

Paljud ei teagi, et 120 aastat vana Rootsi firma Primus gaasipliidid, mida matkajad üle maailma hindavad nende kerguse ja vastupidavuse poolest, valmivad Eestis, täpsemalt ülikoolilinnas Tartus.

Tartus, üsna Lõunakeskuse lähedal on moodne, madal hoone, millel ilutsev silt «Primus» ütleb rohkem vanematele inimestele, kes kunagi ehk priimuse tule peal toitu valmistanud. Samas tunnevad seda kaubamärki hästi ka kõik matkajad, kes ilma matkapliiti ja -laternat, aga muidki, väiksemaid matkatarvikuid kotti pakkimata pikemat teekonda kunagi ette ei võta. Lisaks turustab ettevõte termoseid ja plasttasse, -taldrikuid ja -nuge-kahvleid: kõike, mis ühel matkal tarvis võib minna.

Kohale jõudes selgubki, et kaasas olev fotograaf Jassu Hertmann on firma toodangust väga teadlik, sest on juba aastaid seda kasutanud ja kiidab nende matkavarustuse heaks. «Algul ostsin odavamaid matkatarbeid, aga need ei osutunud kuigi töökindlaks. Primuse gaasipliidid ja -laternad on väga kompaktsed ja vastupidavad. Laternad on väga kerged ja annavad palju valgust ning neil pole purunevaid osasid,» lausub ta.

Primuse rootslasest tegevjuhi Mikael Cederholmi sõnul otsis Rootsi ettevõte Primus AB endale 1992. aastal Ida-Euroopas kohta tootmise alustamiseks. Firma esindajad käisid sel eesmärgil nii Läti, Leedu kui Eesti pealinnas, aga mujalgi. Riia ja Vilnius tundusid liiga venemeelsed, Tallinn suur ja kallivõitu, aga Tartu hakkas kohe meeldima. Cederholm tuli Tartusse tootmist juhtima kaks aastat hiljem, nii et nüüd saab sellest juba kakskümmend aastat.

Sellal oli Eestis palgatase seitse-kaheksa korda madalam kui Rootsis, nüüd on vahe kahanenud kolme-nelja korrani, aga püsib ikka veel siin tootmise kasuks. Eks kulude vähendamine oligi üks siiatuleku põhjusi.

Nüüd on omanikud vahepeal juba tootmise Hiinasse viimist kaalunud, kuid otsustasid sellest loobuda, sest siin saab töö kvaliteedile märksa kindlam olla ja nii soliidne firma ei või endale selles osas mingeid mööndusi lubada. Ka ei meeldi paljudele nõudlikele klientidele silt «Made in China». Seda enam, et gaasiga töötavate toodete puhul peab olema tagatud ohutus.

Esimese töötajana värvati 1992. aastal Eestis direktor Jüri Epler, kes palkas algul neli inimest. Alustati Kastani tänavas, kus renditi ruume firmalt Samelin. Cederholm tuli Tartusse tootmist üle tooma, nagu juba mainitud, 1994. aasta sügisel. See tundus talle siis ja tundub nüüdki suure väljakutsena, pealegi hakkas talle linn kohe meeldima. Sama aasta novembris koliti juba kogu tootmine Rootsist Eestisse ja hakati ka ehitama uut hoonet. 2001. aastal töötas vastvalminud Tartu tehases juba sada inimest.

Algul oli Primus koos tööstuse tarbeks gaasipõleteid tootva Sievertiga üks ettevõte, kuid 2002. aastal toimus jagunemine – Primuse ostsid rootslased, Sieverti aga sakslased. Mõlemal on Eestis ka tootmine.

Juhatuse liige Ülle Kiisk ütleb, et eelmine aasta oli ettevõttele väga edukas ja nii suurt kasumit (50 000 eurot) pole nad varem teeninud. Eelarves oli müügituluks planeeritud küll 2,5 miljonit eurot, kuid tuli 2,3 miljonit. «Õnneks võttis emaettevõte vananenud kauba mahakandmise enda peale,» märgib ta. Seda tuli teha toodangu uuendamise tõttu. Majanduslanguse elas ettevõte suhteliselt valutult üle seetõttu, et siis, kui Eestis oli masu, läks Rootsil veel üsna hästi. Nüüd on olukord vastupidine ja Rootsi majandusel pole just parimad päevad.

Primus Eesti elu ongi selle võrra lihtsam, et toodangu reklaam ja müük, samuti tootmise planeerimine ja tellimuste hankimine on kõik emaettevõtte kanda. Kogu toodang läheb Rootsi, kus see siis eri tellijate vahel laiali jagatakse. Väike osa sellest tuleb ka Eestisse tagasi, kus Primuse matkavarustust müüb OÜ Henka CT, mis oli varem Primuse tütarfirma.

Sel aastal saab Primus uue hingamise, kuna emafirma on saanud hiigeltellimuse USAst ja ka Eesti tehas on tööga vähemalt pooleks aastaks kindlustatud. 2030. aastaks peaks see kasvatama ettevõtte müügimahtu poole võrra.

Tootmisjuht Diana Margus vabandabki enne ajakirjanike tootmishoonesse viimist, et ruum on pappkaste ja pakke täis, sest Ameerika turule mineva kauba jaoks on materjal juba varutud. Kevadiseks matkahoojaks peab kõik praegu valmis olema.

Siin saab näha ka täiesti uut matkapliidimudelit koos keedunõuga, mis on kaalult kerge ja välimuselt nägus nagu mõni kosmosetarvik.

Konkurents matkatarvikute turul on juhtide hinnangul üsna suur. Ehkki Primuse tooted pole odavad, on nende eeliseks kvaliteet, mis on kogu aeg ühtlaselt hea. Eriti kõrgelt hinnatakse siin tehtud matkapliite, mis kestavad mõne konkurendi omadest kauem ja töötavad erineva kütusega.


Primus Eesti OÜ

•    Omanik: Primus AB (Rootsi)

•    Toodang: gaasipliidid ja -laternad, matkanõud

•    Töötajaid: 27

Aasta    Käive    Kasum

2012    2,0 mln €    2564 €

2013    2,3 mln€    52 000 €

2014*    2,4 mln€    50 000 €

*) prognoos

Allikas: Primus Eesti OÜ

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles