Vana patarei – kodune ohtlik jääde

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragn-Sells kutsub laupäeval patareivahetuspäevale. Pildil fragment ürituse plakatilt.
Ragn-Sells kutsub laupäeval patareivahetuspäevale. Pildil fragment ürituse plakatilt. Foto: Tarbija24.ee

Laupäeval toimub Tallinnas patareivahetuspäev, ürituse korraldajate sõnul on eestimaalaste prügi sorteerimise oskused üsna kesised ja sageli ei teata, et näiteks patareid kuuluvad ohtlike jäätmete sekka.

Patareivahetuspäeva korraldavad AS Ragn-Sells, portaal Kus.ee ja Rocca al Mare keskus. Prügifirma ärijuht Agu Remmelg märkis, et kui inimeste jäätmete sorteerimisoskused ja teadmised sellest oleksid paremad, võiks Eestis sorteerida ja taaskasutusse suunata oluliselt rohkem prügi.

«Kodumajapidamises tekkivatest jäätmetest moodustavad suurima osa pakendid, vanapaber ja toidujäätmed. Need ja lisaks ohtlikud jäätmed peakski igaüks olmeprügist eraldama, et võimalikult palju suunata taaskasutusse ja säästa looduslikke ressursse,» rääkis Remmelg.

Ta tõi välja ka selle, et läbi prügi sorteerimise ja vanade esemete taaskasutuse saab ka vähendada olmeprügi konteineritesse sattuvate jäätmete kogust ning see omakorda kahandaks inimeste kulusid jäätmeveole.

Portaali Kus.ee projektijuht Maris Leivategija juhtis tähelepanu sellele, et vanad patareid on ohtlikud jäätmed, mis tekivad pea igas kodus. Paljud vanade patareide koostisosad on mürgised ja on loodusesse sattudes või koju sahtlisse jäädes ohtlikud inimese elukeskkonnale.

«Kahjuks  lõpetavad Eestis enamik patareidest prügimägedel, reostades meie põhjavett ja õhku ning ressursse raisates,» lausus Leivategija.

Rocca al Mare keskuses toimuva patareivahetuspäeva käigus õpetavad korraldajad läbi mängude ja keeruliste näidete, missuguseid jäätmeid tuleb sorteerida ja kuhu need siis panna. Lisaks näidatakse õppefilme ja räägitakse, miks üldse peaks prügi koduses majapidamises sorteerima. Ürituse ajal saab vanu patareisid ka ära anda ning korraldajad lubavad kõikidele selle eest vastutasuks anda uue patarei ja koduse patareide kogumiskasti.

Patareivahetuspäev toimub Rocca al Mare keskuses laupäeval, 29. mail kella 12-17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles