Välismaal otsivad tööd parimas eas Eesti mehed

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Eesti mehed loodavad leida välismaal tööd ehitajana.
Paljud Eesti mehed loodavad leida välismaal tööd ehitajana. Foto: SCANPIX

Tüüpiline välismaal töötamise nõustamisele tulija on parimas eas mees, kel on kutseharidus ning kes soovib leida tööd Soomes, ütles töötukassa Eures teenusejuht Marta Traks.


Väga paljud sellistest 25-45 aasta vanustest meestest otsivad tema sõnul tööd ehitusalal. Naised huvituvad rohkem hooajatöödest ning teenindussektori ametikohtadest.

Eures Eesti nõustamisel tulijatest on praegu umbes 55  protsenti mehed ja 45 protsenti naised. Veel 9 kuu eest oli olukord vastupidine - naised olid aktiivsemad. Lisaks meestele on Traksi kinnitusel aktiivsemaks muutunud noored.

«Vaatamata sellele, mis tööd on nad teinud või mis haridus neil on, enamasti küsivad nad ikkagi lihttööd,» rääkis Traks nõustamisele tulijatest. «Sageli nad otsivad mis iganes tööd ja põhjuseks toovad, et Eestis tööd ei ole. Ja kõige hullem on olukord on Lõuna-Eestis.» Traks lisas, et võõrkeelte oskajad tavaliselt nõustamisel ei käi. Nemad suhtlevad Eures konsultantidega meili teel ning otsivad tööd iseseisvalt.

Nõustamisele tulijate huvi on konkurentsitult suurim Soome vastu. Soome tööle soovijad tahavad peamiselt seal teha hooajatöid (näiteks põllumajanduses, marjade korjajana), koristus- ja ehitustöid. Samuti on paljud neist huvitatud teenindavatest ametikohtadest nagu näiteks juuksur ning massöör.

Noorte seas on Traksi sõnul väga populaarne Inglismaa. Seal otsitakse igasugust tööd pubides, poodides ja farmides. Suurbritannias laiemalt tahetakse tööd näiteks hooldaja ja lapsehoidjana ning ehitusel.

«Viimasel ajal küsivad noored üsna palju ka Lõuna-Euroopa riikide - Kreeka, Portugali ja Hispaania - kohta,» märkis Traks. «Siinkohal on meie eesmärk selgitada, et Hispaanias on tööturul olukord veelgi kehvem [kui Eestis].» Lõuna-Euroopa riikides soovitakse tööd peamiselt hotellides ja restoranides, ka puuviljade korjajana.

Veel on nõustamisele tulijate seas populaarsed Norra, Rootsi ja Saksamaa. Norras ja Rootsis tahetakse sageli teha  hooaja- ja koristajatööd, Saksamaale soovijate seas on suur huvi aga näiteks keevitaja ametikohtade vastu.

Eures vahendab tööpakkumisi Euroopa piires. Traks ütles, et huvi näib aga olevat kasvanud ka eksootilisematesse riikidesse töölemineku vastu. Näiteks Trip.ee foorumis, kus varem puudutasid peaaegu kõik töölemineku alased küsimused Euroopa riike, küsitakse juba ka Jaapanisse töölemineku kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles