Tüseduse nimetamisel haiguseks võib olla bumerangiefekt

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline mees.
Ülekaaluline mees. Foto: SCANPIX

Tüseduse nimetamine haiguseks võib muuta ülekaalulised inimesed tervislikus toitumises ja kaalu langetamises vähem motiveerituks.

Uuring hõlmas 700 inimest, kel paluti lugeda tervist ja kaalu käsitlevat kirjutist ning vastata seejärel mitmele küsimusele, vahendab ERRi teadusportaal.

Ühele osale inimestest anti artikkel, mis kirjeldas tüsedust haigusena, teised lugesid üldsõnalist rahvatervisealast sõnumit, kolmandatele antud kirjutises ei käsitletud tüsedust haigusena.

Uuring näitas, et kui tüsedad inimesed said sõnumi tüsedusest kui haigusest, muretsesid nad oma kaalu pärast vähem, pöörates vähem tähelepanu ka tervislikule toidule.

Tulemused näitavad, et tüseduse nimetamine haiguseks võib omada inimeste seas mõningaid negatiivseid efekte, tekitades arusaama, nagu ei saaks üleliigset kaalu muuta ja vähendades motiveeritust astuda samme normaalkaalu saavutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles