Põhja-Ameerika võitleb «puhtamate» Subway saiade nimel

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Subway kaasasutaja Fred DeLuca.
Subway kaasasutaja Fred DeLuca. Foto: SCANPIX

Tuhanded inimesed Põhja-Ameerikas on alla kirjutanud petitsioonile, milles nõutakse Subway'lt ohtliku keemilise lisaaine nimetusega asodikarbonamiid («azodicarbonamide») eemaldamist oma saiadest. Subway kinnitusel on see neil juba plaani võetud.

Ehkki internetis on algatatud petitsioon, kinnitas firma esindaja, et protsessi alustati juba enne petitsiooni algatamist, vahendab Time. Asodikarbonamiidi on samuti leitud joogamattidest ja jalatsitaldadest, et lisada neile elastsust.

«See on keelatud ülemaailmselt, sest seda seostatakse hingamisteede haiguste, allergiate ja astmaga,» seisab petitsiooni tekstis. Lisaks on välja toodud, et Euroopas ja Austraalias Subway ohtlikuks peetavaid lisaaineid ei kasuta, küll aga Põhja-Ameerikas. «Me väärime samu koostisosi, mida Subway kasutab üle maailma,» teatatakse.

«Loobume asodikarbonamiidi kasutamisest saiades, ehkki see aine on USA põllumajandusameti ning toidu- ja ravimiameti poolt heaks kiidetud,» teatas Subway. «See on ka üks osa meie tootearenduse protsessist.»

Samuti on kemikaali kasutatud pagariärides jahuparandajana, kinnitas tarbijaõiguste eest võitlev USA organisatsioon CSPI. Samas on organisatsiooni sõnul veel vähe uuringuid selle mõju kohta inimese tervisele.

Populaarses toidublogis foodbabe.com on petitsioonile alla kirjutanud juba rohkem kui 66 000 inimest Põhja-Ameerikas.

Subway Eesti arendusjuhi Ats Raigla sõnul ei ole Eesti tarbijal põhjust karta, et siin müüdavad saiad seda kemikaali sisaldaksid.

«Eestis kasutatav tainas toodetakse Saksamaal ning seda sama toorainet kasutatakse ka näiteks Soomes ja paljudes teistes Euroopa liidu riikides, kelle kvaliteedinõuded toiduainetele erinevad suuresti sellest, mis on lubatud Põhja-Ameerikas,» kommenteeris Raigla.

Pilt: foodbabe.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles