Kitsikus ehitusturul julgustab kliente kauplema

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langustrend ehitusturul on kärpinud teenuste hindu ja teinud kliendid kauplemisel julgemaks.
Langustrend ehitusturul on kärpinud teenuste hindu ja teinud kliendid kauplemisel julgemaks. Foto: SCANPIX

Langustrend ehitusturul ja hulk töö kaotanud ehitusmehi annab remonttöid planeerivatele maja- ja korteriomanikele julgust hinna üle varasemast rohkem kaubelda.

Rohkem kui 13 aastat ehitus- ja remonttöid teinud firma PVH Ehitus projektijuht Reio Treier rääkis, et kliente on praegu üsna palju ja kui täna sooviks keegi nende firmalt maja, siis tuleb ilmselt oodata. Suvisele hooajale iseloomulik elavnemine on juba käes.

Praegune tööde rohkus ei tähenda aga, et ehitusmeeste elu roosiline oleks. Kuuldused ehitusturu langusest ja madalatest hindadest on pannud kliendid väga julgelt kauplema. Seda kinnitasid Tarbija24.ee`le mitmed eraviisilised remondi- ja ehitusteenuste pakkujad. «Tahetakse ikka odavamalt või siis päris heategevust,» lausus üks Tartus pärit ehitusmees.

Klientidega hinna üle kauplemine pole võõras ka Treierile. Tema sõnul on olukord tegelikult üsna keeruline, sest osa inimesi tulevad välja jaburate hindadega, millega ei ole võimalik tööd teha. Lisaks ilmuvad mõned kliendid jutuga teise firma odavamast pakkumisest välja alles siis, kui tööd juba käivad.

Treieri tähelepanekute järgi on ehituses töö hinnad buumiajaga võrreldes langenud ligikaudu 40 protsenti ja materjalid kolmandiku jagu. Üks plaatimistöid pakkunud ehitaja tõi näiteks, et tema küsib ruutmeetri eest praegu 140 krooni, paar aastat tagasi oli hind 300 krooni.

Pikka aega ehituse alal leiba teeninud Meelis Harjakas ütles, et tabas järsu languse ära eelmisel aastal ning otsustas seetõttu Soome minna. Eesti praeguste tasude juures ei tule pere ja pangalaenuga lihtsalt toime, tunnistas mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles