Lugeja küsib: kas kinkelepinguga saadud maja müümisel peab tasuma tulumaksu?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Caro/ScanPix

«Olen hiljuti saanud emalt, kes elab välisriigis, kinkelepinguga eramaja. Ise olen seal sees elanud juba üle aasta, aga ametlikult sinna sisse kirjutatud ei ole. Kui ma antud kinnisvara nüüd müüki panen, siis kas ma pean selle müümisel tasuma ka tulumaksu? Ja kas või kui pikalt selle eramu müük mõjutab mu järgnevaid kinnisvarade tehinguid?» küsib Tarbija24 lugeja.

Vastab maksu- ja tolliameti pressiesindaja Uku Tampere.

Korteri või maja müümisel tuleb tasuda tulumaksu juhul, kui sellele ei kohaldu maksuvabastus. Maksuvabastuse alused on sätestatud tulumaksuseaduse § 15 lõigetes 4 ja 5.

Muuhulgas kohaldub maksuvabastus sellisel puhul, kui müüdav kinnisvara oli vahetult enne müüki müüja elukohaks. Sellisel juhul on määrav tähtsus «elukoha» mõistel, mida aga seadused täpselt ei määratle. Elukoha kindlakstegemine on iga maksuvabastuse juhtumi puhul fakti tõestamise küsimus ja selle määratlemisel ei mõelda üksnes rahvastikuregistri aadressi, vaid seaduse ja kohtupraktika järgi tähendab elukoht ikkagi seda, et inimene on seal tegelikult elanud. Inimese elukohta iseloomustab esmalt seotus tema isiklike ja majanduslike huvidega, mida ta vajadusel peab tõendama. Oma elukohta võib tõendada väga erinevate tõendite abil, nagu näiteks inimese enda selgitused, naabrite selgitused, sõlmitud teenuse osutamise lepingud (näiteks elekter, vesi, telefon) jne. Maksumaksja alalise ja peamise elukoha määratlemise kohta saab täiendavalt lugeda maksu- ja tolliameti kodulehelt: http://www.emta.ee/?id=1996.

Kui võõrandatud kinnisasja maksuvabastuse aluseks on eluruumi kasutamine maksumaksja elukohana, ei rakendata maksuvabastust rohkem kui ühe võõrandamise suhtes kahe aasta jooksul. See tähendab, et kui inimene võõrandab kahe aasta jooksul rohkem kui ühe elukoha, rakendatakse maksuvabastust vaid esimese võõrandamise suhtes ning teine kasumlik tehing maksustatakse.

Juhul, kui kinnisasja võõrandamine kuulub tulumaksuga maksustamisele, siis tulumaksu ei tule tasuda mitte kogu müügisummalt, vaid vara müügist saadud kasult. Ehk teisisõnu maja soetushinna ja müügihinna vahelt, millest on maha arvatud müügiga seotud kulud. Kui aga korter on saadud pärimise või kinkimise teel, parenduskulusid pole tehtud või ei ole selle soetamise kohta üldse mingeid dokumente, maksustatakse tulumaksuga kogu vara müügist laekunud summa."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles