Kiiruskatsed mais 2

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollased tulbid
Kollased tulbid Foto: Kiskjasiil

Ilm on mõnusalt jahe. Ma poleks kunagi arvanud, et hakkan mais jahedamat ilma ootama, aga ootasin ja veel kuidas.

Nuta või naera - proovisin ära sidruniga nühkimise, blixi nimelise õli ja hiljem geeli. Ja miskit haisvat asja pihustist ka, minul pani see pea valutama, sääsed hoidis ka kaugemale, aga ma ei kordaks seda niipea. Ainus tõhus leevendus oli vesi ent kaua sa ikka liguned :D. Sõnaga, nüüd on S-parved vähenenud, toad võrgutatud ja taimede kasv on muutunud normaalseks, ei ole enam üllatusõisi. Kiiruskatsed võitis karusmari. Maja seina ääres on täiesti suured tikrid, rohelised, punnis ja mõneti karvased ka. Pilte mul ette näidata pole, nii et tuleb lihtsalt uskuda :D

Nädalaga on möödunud sinise ja kollase kuldaeg. Ära õitsesid võililled ja meelespead, sirelid ja nartsissid. Kevadfloks ei jõudnud kasvamagi minna, kui juba vaja õitseda. Viimati nimetatud taime olen ma paljundanud ja paljundanud ja ikka saab veel ühest mitu. Väga kasvujõuline taim, peale tagasilõikamist kasvatab ilusa lehepuhma mõne teistkordse õiega. Ainult lõhn on tal küll kirbe ja vänge :D Tegin ta sügisel kolmeks ja nüüd näeb ta natuke hale välja, ent küllap kosub.
Kevadine nabaväädik hakkab õitsemist lõpetama, eelmistel aastatel on ta varem alustanud ja hiljem lõpetanud. Õitses rohkem märkamatult nagu kitsekakargi.

Nimetet kakar oli aastaid aia esimene kuldne õitseja. Viimased kaks aastat on kevadadoonis esimene õitseja aga ega see kitsekakra kollast õitepuhma vähenda. Seda lille võib soovitada igasse aeda - mulla suhtes vähenõudlik, kui peale õitsemist tagasi lõigata, võib veel augustis õitega üllatada, ühtlasi pole tigudel midagi mida rootsuks süüa, seda taime teod armastavad.
Keskaias hakkab tekkima sõbralik kooslus padjandfloksi ja sarvkannikese ja siis tundmatu (asorel või kivikilbik?) vahel. Istutasin jupikese valget padjandfloksi. Meelespea otsustas ka just valged õied nelgimättast välja upitada Valge ja roosa teemat jätkates peab ütlema, et murtudsüdamed on tänavu ilusad ja lopsakad ning mädarõigas õitseb juba kolmandat nädalat.

Sibullillede osa minu aias on väga väike. Seda olulisemad on maikuu õied. Hostad, astilbed ja suuremad püsililled tekitavad aias erinevate roheliste voo ja see on silmale hea. Vihm ja päike pole veel puhmaid rikkuda jõudnud, nii on aias valitsevad vormid tasakaalus - ümarused vahelduvad kõrgemate puhmastega ja aednik võib pisut hinge tõmmata, mõnda aega toimetab aed omapäi.

Kiskjasiili aed asub siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles