Keeleoskuseta on Soomes üha raskem tööd leida

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki laeva väljumine.
Tallinki laeva väljumine. Foto: Peeter Langovits

Soomes suureneb töötute välismaalaste arv, kuna tööandjad nõuavad rangelt soome keele oskust. Kõige enam on tööotsijaid Venemaalt ja Eestist.

Itaaliast pärit Antonino Incoronato on aasta otsa Soomes tööd otsinud, kirjutab Helsingin Sanomat. Soome keelt ta ei räägi, kuid tal on laialdane töökogemus – mees on töötanud peakokana mitmes hotellis. Samuti on ta töötanud ka Prantsusmaal ja Suurbritannias.

Soomes pole teda kutsutud ühelegi tööintervjuule. «Olen kandideerinud 50 tööpakkumisele,» kinnitas Incoronato, kellele on vaid üksikud vaevunud vastama, et ta valituks ei osutunud.

Mullu detsembris oli Soomes pea 30 000 töötut välismaalast. See arv on viimaste aastate jooksul kõvasti suurenenud. Kõige enam oli tööotsijate seas venelasi, eestlasi, iraaklasi ja somaallasi.

Tööd ei leita, kuna puuduvad sobivad kutseoskused, töökogemus ja/või keeleoskus.

Välismaalt pärit inimeste töötuse tase hakkas hoogsalt kasvama 2009. aastal. Üks võimalus olukorra paranemiseks oleks see, kui tööandjad oleks soome keele oskust nõudes leebemad. Osa tööandjaid kasutab keeleoskuse nõuet vaid vabandusena. Soome väliskaubanduse ja Euroopa asjade minister Alexander Stubb leiab, et suhtumine võõrtööjõusse peab muutuma, sest paljudel aladel on oskused rahvusvahelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles