Tarbijakaitse: Elektrimüügi AS ei eksita otseselt klienti

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elekter.ee kodulehekülje reklaam.
Elekter.ee kodulehekülje reklaam. Foto: Fragment koduleheküljest

Möödunud nädalal kirjutas Tarbija24, et igakuised elektriarved külmutada lubanud elekter.ee ehk Elektrimüügi AS teatas kliendile pärast aastase lepingu lõpetamist, et viimane peab 70 eurot juurde maksma. Tarbijakaitseamet kinnitas, et ettevõte ei eksita otseselt klienti, kuid segaduste vältimiseks soovitab amet täiendavad lisatingimused paremini esile tuua.

Tarbija24 lugeja sõlmis elektrituru avanedes lepingu Elektrimüügi ASiga, kes pakub võimalust elektriarved külmutada.

«Ootamatult suured arved võivad pere eelarvesse parajalt suured augud lüüa. Selle ärahoidmiseks on elekter.ee-l aga väga hea lahendus - maksa igakuiselt ühtlast summat. Ei mingit kõikumist. Ja erinevalt meist ei paku ükski teine elektrimüüja täna Eestis sellesugust teenust,» reklaamib elekter.ee.

Nii maksis lugeja kõik kuud elektri eest ühe summa. «Kui soovisin lepingut lõpetada ja edastasin lõppnäidu, siis teatati mulle, et olen 70 eurot võlgu,» oli klient üllatunud. Varem sellekohaseid signaale ta müüjalt enda sõnul saanud ei ole.

Elektrimüügi Asi tegevjuht Jaak Urm selgitas, et eeldatav energiakulu jagatakse 12 kuuga ja nii on igakuise makse suurus käes. Energiakulu andmed on vaja võtta Eleringi andmelaost.

«Eleringi andmelaos on kliendi eelneva 12 kuu tarbimisandmed. Järgneva 12 kuu prognoostarbimise eelduseks on, et kliendi eelnevad andmed olid õiged ning see eeldab kliendi samasugust tarbimisharjumust ka järgnevaks 12 kuuks. Ühesuurustest osamaksetest loobumisel või lepingu lõpetamisel lisatakse arvele koondsaldo, mille võrra esitatav arve suureneb (miinussaldo) või väheneb (pluss-saldo),» selgitas Urm.

Tema sõnul võis klient muuta tarbimisharjumusi. Samuti ei pruukinud Eleringi andmelao andmed peegeldada tegelikku elektritarbimist. Ka võis prognoositust suurema tarbimise kaasa tuua ilmaolud. 

Tarbijakaitseamet vaatas Elektrimüügi AS veebilehel olevad tingimused üle ning leidis sealt korrektse info, kuidas ühesuuruste kuumaksetega pakett toimib. «Seega ei saa öelda, et otseselt kedagi eksitatud oleks,» kinnitas ameti avalike suhete juht Hanna Turetski.

Vältimaks võimalikke sarnaseid arusaamatusi on amet seisukohal, et Elektrimüügi AS peaks esitama täiendavalt selgitusi juba koheselt vastavate paketitingimuste juures või vähemalt viitama seal selgelt täiendavatele tingimustele.

Näiteks võiksid lisatingimused olla välja toodud ka ühesuuruste kuumaksete reklaamis, leidis amet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles