Vaata, milliseid tööpakkumisi leidub praegu välismaale

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaal leiab tööd keevitaja.
Välismaal leiab tööd keevitaja. Foto: SCANPIX

Üleeuroopaline töövahenduse võrgustik EURES pakub eestlastele välismaal leiba eeskätt oskustöölisena või teeninduse valdkonnas, kõige rohkem otsib usinaid töömesilasi Norra riik.

EURES on Euroopa Komisjoni loodud töövahenduse võrgustik, mille Eesti haru tegevust koordineerib töötukassa. Kokku vahendab EURES vabu töökohti 32 Euroopa riigis.

Kõige rohkem noolib töötajaid Norra, kellel ripub üleval 21 kuulutust. Suur näib tööjõupuudus olevat ka Suurbritannias, kust tuleb 10 pakkumist ning üheksa kuulutust on Itaalial ja Küprosel. Isegi majanduskriisis vaevlev Kreeka tahab kolme eestlast riiki tööle.

Kõige enam leiab pakkumisi rekreatsioonikorraldaja ja koka ametikohale. Valdavalt igatseb kokkasid Suurbritannia, kellel on üleval kuus töökuulutust kokale ja üks grill-kokale. Enamjaolt otsivad kokka hotellid. Kuupalka pakub Suurbritannia kokale üle 1800 euro, olemas on ka majutusvõimalus.

Rekreatsioonikorraldajate, spordiürituste korraldajate, laste tegevusjuhendajate, baariteenindajate, ettekandjate ja valgus- või helitehnikute põud on eeskätt Itaalias. Rekreatsioonikorraldajatest jääb puudu Küprosel, Kreekas ja ka Hispaanias.

Itaalias otsib turismivaldkonnas tegutsev ettevõte rekreatsioonikorraldajat tööle 600–1500-eurose netopalgaga. Töötada tuleb puhkusekuurortides Garda järve ääres ning Aadria mere rannikul Veneetsia piirkonnas. Tööpäevad on maksimaalselt 8 tunni pikkused ning nädalas on 40 töötundi. Tööandja teatab, et vajab eelolevaks hooajaks ligi 200 töölist: spordiinstruktoreid, spordiürituste korraldajaid (lohesurf, tennis, aeroobika, purjetamine, ujumine, võitluskunstid, vibusport jpm), laste tegevusjuhendajaid, stsenograafe, heli- ja valgustustehnikuid, muusikuid, koreograafe, tantsijaid jt.

Norra vajab seevastu enim oskustöölisi: masinaoperaatorit, lehtmetalli töötlejat, tänavakivide paigaldajat, plaatijat, torude paigaldajat, ehituspuuseppa, plekkseppa, keevitajat, müürseppa, puuseppa jt. Vajalik töökogemus on vähemalt 3 aastat.

Keevitajale, plekk- ja müürsepale pakutakse sõltuvalt varasemast kogemusest tunnipalka 19–24 eurot. Seega teenib keevitaja, plekksepp või müürsepp Norras 160 töötunniga kuus 3040–3840 eurot. Pakkumised ei sisalda elamist, millele kulub tööandja kaudu umbes 400–600 eurot. Sama palga ja tingimustega elavad ka plaatijad ning lehtmetalli töötlejad.

Põhjanaaber Soome otsib ainult maasika- ja hernekorjajaid, kes iga maasikakilo eest teeniksid 0,85–1 eurot ning hernekilo eest 0,70–1,2 eurot. Vähemalt 20-aastaseid korjajaid soovib oma põldudele Keskikylä farm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles