Katse: kas mullikile aitab küttekulusid säästa?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Kui krõbe pakane tungib sisse vana renoveerimata kortermaja igast praost, tuleb külma tõkestamiseks järele proovida ka kõige absurdsemad meetmed – näiteks kuidas toimib aknakattena tavaline mullikile.

1950ndatel ehitatud kivimaja on -15 kraadi juures üsna raske soojas hoida – kõva kütmisega ei tõuse temperatuur ka parima tahtmise korral üle 18 kraadi. Kui ahi on terve päeva kütmata olnud, langeb toas temperatuur alla 13 kraadi.

Ameeriklane Gary Reysa jagab veebilehel Build It Solar nippi, mis teda viimastel aastatel külma vastu on aidanud. «Olen nüüd juba kaks-kolm aastat kasutanud akna ees mullikilet ning olen hämmeldunud, kui kiire ja tõhus see on,» kirjutab mees.

Reysa kinnitab, et lihtne meetod toimib – tema arvutustest järeldub, et tänu mullikilele paraneb akna soojapidavus kaks korda.

Ameeriklase nippi tuli katsetada. Mullikile paigaldamine aknaklaasile on tõepoolest lihtne – selleks piisas vaid kraaniveest ja lapist, millega aknaklaas märjaks teha. Kile kippus algul küll libisema, ent teibiga kinnitatuna püsis kindlalt paigal.

Midagi koledamat kui suured sinised mullikile tükid akna ees on raske ette kujutada. Sellegipoolest tekkis esialgu tunne, et see võib tõesti toimida.

Esimene nädal näitas, et paraku mitte. Kui ahi jäi alla –15-kraadise välistemperatuuri juures kogu päevaks kütmata, oli õhtuks toas alla 13 kraadi ning ka ahju tuld tehes ei tahtnud temperatuur üle 18 kraadi tõusta. Nõnda nentisime, et eriline säästunipp mullikile küll polnud.

Tallinna Tehnikaülikooli ehitiste projekteerimise instituudi direktor professor Jarek Kurnitski pakkus, et kui mullikile USAs akna soojapidavust tõepoolest kaks korda parandab, siis Eesti oludesse teisendades võiks lahendust soovitada vanade kahe klaasiga akende soojapidavuse parandamiseks.

«Kahe tavalise klaasiga akna klaasiosa soojapidavus mullikilega kaetuna vastab selle info põhjal peaaegu moodsa kahekordse selektiivklaasiga klaaspaketi soojapidavusele. Suuremate klaasipindade puhul võib mõju olla märgatav, kuid tuleb arvestada, et raamide ja lengide soojapidavus ei parane, mis väiksemate akende puhul mõju ära nullib,» rääkis Kurnitski ja möönis, et mullikile võib olla hädalahendus enne uute, soojapidavamate akende panekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles