Lugeja küsib: mille eest peab maksma kaasomanik, kes korteris ei ela?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kaasomandis olevast korterist, mis jaguneb 50/50, kolis teine kaasomanik välja. Korteri ostuks oli võetud pangast eluasemelaen, mis oli veel osaliselt maksmata. Kas väljakolinud kaasomanik peab ka maksma mingeid makse, näiteks pool kütterahast, pangalaenust, et tal säiliks oma osalus 50 protsenti?» küsib lugeja.

Vastab jurist  Andry Krass Kvatro Kinnisvarahaldusest.

Korteri kaasomanik tasub talle kuuluva korteriomandiga seotud kulusid samadel alustel teiste korteriomanikega. Sõltuvalt sellest, kas korteriomandite valitsemine toimub korteriomandiseaduse sätete alusel või korteriühistu kaudu tuleb kulude kandmisel lähtuda korteriomandiseaduse (KOS) paragrahv 13 lõikes 1 või korteriühistuseaduse (KÜS) paragrahvis 15 primm sätestatust.

Mõlemal juhul on seadusandja lähtunud põhimõttest, mille kohaselt peab korteriomanik kaasomandi eseme majandamisega seotud kulusid kandma sõltumata sellest, kas ta korteriomandit ka tegelikult kasutab.

Kulude, mis tuleb korteriomanikul tasuda sõltumata korteri kasutamisest, piiritlemisel on abiks KOS § 15 lõige 6, mille kohaselt loetakse korteriomanike huvidele vastavaks tegevuseks:
1) kaasomandi eseme kasutamist reguleeriva kodukorra kehtestamist;
2) korrapärast kaasomandi eseme korrashoidmist;
3) korteriomanike poolset kaasomandi eseme taastamisväärtusest lähtuva kahjukindlustuslepingu sõlmimist ja korteriomanike vastutuse kindlustamist;
4) kohase suurusega remondifondi kogumist;
5) majanduskava koostamist;
6) korteriomanikule mõistlike tavakommunikatsioonide rajamiseks ja säilitamiseks vajalike abinõude talumist;
7) energiaauditi ja energiamärgise tellimist.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles