Bauhofi kanepiseemned tekitavad elevust

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bauhofis müüdavad õlikanepi seemned.
Bauhofis müüdavad õlikanepi seemned. Foto: Lugeja foto

Ehitusmaterjalide ja aiakaupade pood Bauhof tõdeb, et müügil olevad õlikanepi seemned tekitavad juba alates eelmisest aastast elevust, kuigi tegu on siiski igati seadusliku tootega.

Tarbija24 lugeja Martin ostis hiljuti Bauhofist kanepiseemneid, et neid eksperimendi korras dekoratiivtaimedena kasvatada. «Kuivõrd seda müüakse niivõrd avalikult, siis ei tohiks usutavasti probleeme tekkida, kuid pakendile on kirjutatud, et siseruumides ja katmikalal kasvatamine keelatud,» rääkis Martin. Nõnda soovis mees kindel olla, et kui aiamaal kanepitaimed kenasti kasvama hakkavad, tal õigusorganitega probleeme ei teki.

«Antud toode oli meil müügil ka eelmisel aastal ja juba siis tekitas see tublisti elevust,» nentis Bauhofi aia- ja kodukaupade arendusjuht Anu Kudeviita. «Meie tarnija teadis rääkida eelmisel suvel Põlvamaal aset leidnud juhusest, kus naaber kaebas kasvuhoone kõrval õlikanepit kasvatava üleaedse peale. Politsei kiskus taimed välja ja viis ekspertiisi, kus mingeid mõnuained ei tuvastatud. Selle asemel, et süütu inimese ees vabandada, pakuti talle surnud taimi tagasi,» meenutas Kudeviita.

Nii nagu moonidegi puhul, on kanepil erinevaid sorte, millest mitte kõik ei ole keelatud, selgitas naine. Arendusjuhi sõnul on antud juhul tegemist õlikanepi sordiga USO 31, mille kasvatamine on Euroopa Liidus igati seaduslik ja lubatud.

«Õlikanepi seemnetest saadavas õlis sisaldab suurel hulgal küllastamata rasvhappeid ja teisi tervisele kasulikke aineid ja selle kasutusvõimalused on mitmekülgsed,» ütles Kudeviita ja tõi näiteks naaberriigi Läti, kus laialdaselt õlikanepit kasvatatakse. «Seal on populaarne toode kanepist tehtud pasta, mida toidukaubanduses leivamäärdena müüakse ja kohaliku suveniirina turistidele reklaamitakse,» märkis ta.

Bauhof soovitab õlikanepi seemneid ostnud kliendil paki alles hoida, sest selle abil on võimalik sordi seaduslikkust tõestada – sort on olemas ELi sordilehel ning seda lubab turustada taimekaitse inspektsioon.

Põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Karin Volmer kinnitas, et Eestis võib kasvatada kuni 0,2 protsenti tetrahüdrokannabinooli (THC) sisaldusega sertifitseeritud sorte. USO 31 on olemas Euroopa Liidu sordilehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles